Димитър Николов за второто издание на 101 маркетинг приказки: Да създаваш е доста по-трудно, отколкото да критикуваш

Преди броени дни се появи второто издание на е-книгата „101 Маркетинг приказки“. В нея 24 български маркетолози, рекламисти и предприемачи споделят своите знания за комуникацията с клиенти, най-актуалните тенденции в маркетинга, рекламата и ПР-а, как да прилагаме успешно знанията и уменията на практика и какво да очакваме в развитието на комуникациите в перспектива.

За да научим повече за книгата и защо е добре да стане част от нашата библиотека, ако работим в сферата на комуникациите, задаваме няколко въпроса на Димитър Николов – един от инициаторите на второто издание на “101 маркетинг приказки”, написано по повод петгодишнината на блога за маркетинг, реклама и връзки с общетвеността „Маркетинг буркан“, който Поли Козарова и Димитър Николов създават през 2008 г.

marketingprikazki_book_2

Въпрос: Как се роди идеята да издадете книга на тема Маркетинг, в която участват 24 различни автори?

Отговор: Първото издание на книгата получи страхотни отзиви от колеги в бранша, хора в бизнеса и учещи бизнес комуникации. Когато го писахме, никой не повдигна въпроса дали в бъдеще ще пускаме второ издание — но, ето че преди няколко месеца го обсъдихме, а днес всеки може да свали книгата безплатно от сайта. Как се случи?

Бе доста заета година за мен, Поли и Стефан. Просто нямаше как да напишем приказките сами, затова решихме да поканим колеги и приятели. Оказа се наистина добра идея, защото обедини гледните точки за маркетинга на 24 човека с различни виждания и нива на опит.

Въпрос: На какъв принцип бяха подбрани авторите и темите, които да представят в книгата?

Отговор: Просто всеки от нас покани хората, които знаеше, че имат какво да кажат и знаят как да го направят. Тръгнахме от темата за маркетинг и всеки написа това, което го вдъхновява. Получи се колекция от 300 страници материали, които Поли подреди по категории, за да улесни читателите.

Въпрос: За кого е подходяща книгата?

Отговор: За хората, които искат да разберат как един продукт или услуга може да предизвика такова любопитство и желание у хората, че да поискат да го имат. И след това толкова да го харесат, че да разкажат на приятелите си за него. Но също така за тези, които са любопитни доколко да работиш в маркетинга или рекламата прилича (или не) на сериала Mad Men.

На повърхността „101 маркетинг приказки“ е безплатна книга за маркетинг. Но когато обърнеш първите няколко страници, разбираш как основният фокус е върху историите, преживяванията и разбиранията на маркетолозите, които всеки ден практикуват своето изкуство.

Въпрос: Какво да очаква читателят от второто издание на „101 Маркетинг приказки“? С какво то е по-различно от първото?

Отговор: Различно е, защото има повече гледни точки. Също така покрива повече теми, отколкото първото. Когато събереш писанията на 24 човека, резултатът е най-малко интересен.

Въпрос: Планирате ли е-книгата да бъде издадена и разпространена и в книжарниците?

Отговор: Искахме да направим същото с първото издание. Говорихме с няколко издателски къщи, но отговорът бе един и същ: „Няма да се чете“. И все пак, винаги оставаме отворени към онези инициативни хора, които биха направили издаването на книгата в печатен вариант възможно.

Въпрос: Защо избрахте книгата да бъде безплатна за сваляне? Има ли пазар за българските е-книги и готов ли е българинът да даде макар и символична сума за е-книга?

Отговор: Нямаше смисъл да правим книгата платена. Дори да търсехме директна печалба от „101 маркетинг приказки“, всеки от авторите щеше да спечели пословично малка сума от продажбите. Българският уеб така и така се нуждае от качествени материали за образование, бизнес и култура, които по някаква необяснима за мен причина липсват или са твърде трудоемки за откриване. Затова направихме и първото, и второто издание напълно безплатни за всеки читател.

Въпрос: Защо „101 маркетинг приказки“ трябва да се прочете от всеки, който се развива в сферата на комуникациите?

Отговор: Защото си струва. Но най-вече се надявам инициативата да вдъхнови и други българи, които да направят подобни проекти. Когато хората започнат да се обединяват в групи, за да допринасят за смислени каузи, животът в тази страна ще стане много по-лесен. Да създаваш е доста по-трудно, отколкото да критикуваш, консумираш и рушиш. Но в края на деня си струва.

Второто издание на „101 маркетинг приказки“ може да бъде свалено безплатно ТУК.

DNikolov

Димитър Николов е предприемач и маркетолог, който работи в бранша от 2007 година. Създава първото специализирано издание за маркетинг у нас Kreativen.com преди седем години, след което основава блога Маркетинг буркан заедно с Поли Козарова. През 2013 година основава медийната група Mediabit.bg, която развива и в момента.

За книгата

За авторите

 

 

 

 

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Derrick - . спасибо.

Submit a Comment