Войната на моловете 6: BULGARIA MALL

В последните години експерти коментират, че бумът на моловете и офис сградите в София е пресилено явление за размерите на град като столицата на България. През последните 2-3 години все повече молове имат проблем с наемателите, които поради една или друга причина напускат магазините – най-често причината е финансова. Половин година след откриването на The Mall много от наемателите се вдигнаха на общ протест, за да получат по-ниски такси. В по-малките молове като City Center – киното затвори и все по-често можем да видим празни площи. Кризата ли си каза думата, или пазарът на молове се пренасити?

На 1 декември откри врати и мечтаният от мнозина Bulgaria Mall. С перфектна локация, уникална архитектура, сюрреалистично бяло и стъклен таван, осигуряващ перфектното дневно осветление в мола. Видимостта към всички магазини е улеснена, благодарение на овалната форма на пространството. Така няма как да обикаляте и да не видите това, което търсите.

Изображение

Както вече казах – локацията е перфектната за мнозина: кръстовището на бул. България и бул. Т. Каблешков. Най-накрая живущите в Бояна, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Борово … имат възможността да се насладят на своя мол, а не да пътуват през задръстването на центъра на София.

Откриването на мола за гости, журналисти, наематели, официални лица бе на 30 ноември в изискана атмосфера, която създаде и самото пространство на сградата. Хостеси в красиви рокли посрещаха мило гостите, имаше осигурен добър ред на посрещане, кетъринг кътове, разпръснати навсякъде на партера, за да не се случва струпване на хора. Въпреки това много от VIP гостите се редяха на опашка предимно около хапките :) )) Винаги съм се чудила какъв е този мантилитет на известните – “да отидат на събитие, за да се наядат”! Комично :) Самото откриване стартира с мащабен флашмоб, напълно неочаквано и наистина ефектно, танцьорите бяха сред гостите и наистина създадоха настроение. Вярно, това вече е преекспонирано като елемент на много събития, но беше позитивно, а това е най-важното. На официалното рязане на лентата присъства самият Плевнелиев, което придаде допълнителна тежест на събитието. Странно как лентичката не преряза натрупалият по-голям опит в тази дисциплина държавник…

Изображение

Аз съм от хората, които не си падат по това да бъдат на Ден първи от откриването на нещо, но пък попаднах на светофара на България и Гоце Делчев, защото и събота беше ден, в който имах път към центъра. Да си кажа честно – на България отдавна не бях виждала такова задръстване. Всички коли, които излизаха от мола, се опитваха да влязат директно на светофара, тъй като друг вариант видимо нямат. Да му мислят тези като мен, които често минават това кръстовище. Задръстванията там се очертават като мащабни.

В официалната страница на Bulgaria Mall във Facebook хейтърската вълна не закъсня и през вчерашния ден се отприщи вълна от недоволство. Hate-ването вече наистина е тенденция… Все по-често потребителите изливат гнева си или негативното си мнение през официалните страници на компаниите във Facebook. Дали, защото напоследък всички обичат да мразят, да критикуват и да недоволстват?

Критиките са за това, че молът е бил открит тогава, когато голяма част от магазините не са били подготвени и още служителите са ги чистели, а други въобще не са работели, че е прибързано откриването, че асансьорите са малки за майки с колички, че магазините са скъпи …

Истината е, че като на всяко откриване, тълпа от хора се понася след отварянето на вратите и като освирепяло множество помита всичко по пътя си, а след това хората започват да се оплаква, че нещата не са такива, каквито искат да бъдат.

Освен всичко друго потребителят вече е с големи очаквания, много хора са посетили молове в чужбина, далеч по-мащабни от тези в София, и очакванията са големи, критериите за оценка – нормално са все по-високи с откриването на всеки нов обект.

Търговският център заема площ от 33 хил. кв. м, като включва четири подземни (паркинг и хипермаркет от приблизително 5 600 кв. м) и четири надземни нива с търговска и развлекателни части.

Сред наемателите в търговския център са H&M, Carrefour, Hippoland, кино Арена, Esprit, Sport Depot, Technopolis, Geox, Guess, Liu Jo, Camper, Spaghetti Company, Thang Long, KFC, Subway, Casyopea, Booktrading, Extreme Kids, Stefanel, Andrews, Fornarina и др.

За първи път в България клиентите на Bulgaria Mall ще могат да пазаруват от британската верига универсални магазини Debenhams, която е на цели три етажа.

Изображение

Паркингът осигурява повече от 1100 места, което ще му отрежда трета позиция сред най-големите паркинги измежду търговските центрове у нас.

След броени месеци предстои откриване на още един конкурентен мол – този на бул. “Черни връх”, за който се твърди, че ще бъде позициониран и като голям развлекателен център. Със сигуност на този наситен, конкурентен пазар на всеки нов обект няма да му бъде лесно да привлече интереса на потребителите. Те обаче ще имат голям избор къде и за какво да си дадат парите.

Като клиент на Карфур и Кино Арена – Bulgaria Mall със сигурност ще ме спечели със своята локация и се радвам, че много скоро и киното ще започне да работи. Очаквам в близките месеци да видя там и други любими марки, които все още не са сред тези, с които обектът стартира работа :)

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment