Дворецът на Враната – Разходка в парка “Врана”

Може ли да се разхождаш в покрайнините на София и да се чувстваш като принцеса, но не от онези със или без кашкавал, а истинска? Преди да прекрача портите на парка “Врана”, дори не предполагах, че може да изглежда така добре. Месеци наред слушах как паркът вече е отворен за посетители, но едва тази есен, в края на октомври, съвсем спонтанно решихме, че е добро място за разходки в слънчевата неделя. В този ден познатите паркове бяха препълнени, а горе на Витоша можеше да срещнеш съседи, сякаш се разхождаш в квартала.

Така идеята за посещение на “Врана” се материализира бързо. За жалост на сайта на двореца няма много информация и трябваше да търся в публикации онлайн информация за вход, работно време и т.н., за да видя дали ще се класираме и да успеем да го посетим.

Дните, в които паркът е отворен за посетители, са събота и неделя от 10 до 16 часа. 16.00 всъщност е последният час, в който можеш да влезеш, това не е часът, в който паркът затваря за посетители. Важно е също така да знаете, че входът за туристи е откъм Цариградско шосе – от страната на Стопанския двор. Цената за възрастни е 5 лева. Паркингът не се заплаща. Има екскурзовод на всеки кръгъл час, но за всички, които обичат да се наслаждават и да преживяват пространството около тях, препоръчвам да се разходите сами, а за всичко останало има google 😉

На нас ни отне около 1 час и нещо, за да го разгледаме. Разбира се, можете да прекарате и цял ден там, на някоя красива поляна. Забелязах, че една от поляните не е оградена и вероятно, ако пазите чисто, можете да изненадате любимия си човек с пикник на нея. Пък може и да не може, но аз се замечтах.

За жалост за кучета не е достъпно. Отговорът бе: не е желателно, дори на повод. Няма официални табели, че е забранено, поне към момента.

Много от посетителите бяха с малки деца. Мястото наистина е изключително подходящо за разходка – чисто, красиво, свеж въздух.

В парка има изключително разнообразие от растителни видове, но каквото и да ви разказвам, те просто трябва да се видят.

парк Врана, вход

 

парк Врана

 

растителни видове, парк Врана

 

Растителните видове са описани, а ето го и този красавец.

черен бор, парк Врана

 

Дворец Врана

 

Самият дворец не е отворен за посетители. Надявам се това да се случи скоро. Мистичност някаква витае наоколо. Пред входа му има красив фонтан. Жалко, че подобен няма в центъра на София, например на Витошка 😉

20131027_150819

 

Дворцовият комплекс е оформен от две сгради, свързани с топла връзка, строени в два периода – първата е построена през 1904 г. като двуетажна ловна хижа, проектирана от австрийския архитект Вулф. Втората сграда — новият дворец, е построена между 1909 и 1912 г.

Сред забележителностите на двореца са таван от дърворезба, позлатена дъбова ламперия и керамични изделия „Делфтваре“. Вътрешните колони са изработени по прочутата италианска техника стуко. Има и все още работещ стар асансьор „Шиндлер“. Честно казано всичко това все още остава да бъде видяно, когато отворят самия дворец за посещение. Дотогава само можем да си го представяме.

А защо дворецът се казва “Врана”? Защото цар Фердинанд обичал птиците и казал, че първата птица, която кацне на покрива – на нейно име ще бъде кръстен паркът и тогавашния чифлик. Сградата била накацана от цяло ято врани и ето, че и до днес мястото пази това име.

За да следите всички новини от Green Digi Box, заповядайте във фейсбук страницата и я подкрепете, като я харесате тук >> https://www.facebook.com/greendigibox

езерото с лилиите

 

Красиво и вдъхновяващо място е парк “Врана” и пак ще го посетя, несъмнено.

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment