Златният град – Златоград

На юг, където винаги времето е по-меко, а небето ясно синьо, има един град на златните хора – със златни сърца. Там е златна храната, златно е виното, дори реката, в която всяка сутрин се отразяват златните слънчеви лъчи.

20140215_104149

 

 

Всички пътища водят към Златоград. И определено това не е шега. Ако пътувате от София, имате поне 4 варианта на маршрут, за да стигнете дотам. Някой хора предпочитат да пътуват до Стара Загора и след това да се насочат по пътя за Свиленград, Кърджали и т.н. Други избират пътя от Пловдив и там вариантите също са няколко. Ако не сте фенове на многото завои, изберете маршрута, който е непросредствено, след като подминете град Пловдив.

Пътят София-Златоград се изминава за около 4 часа. Заредете се с търпение.

Въздухът, както в целите Родопи, така и там – в една от най-югоизточните части на Родопите, е все така прекрасен.

В Златоград има възстановен етнографски комплекс с множество възрожденски къщи, занаятчийници, калдъръмени улички, красиви гледки.

Хотел Александър, Златоград

Уютът на хотелската част е ненадминат. И най-важното – позволено е и за домашни любимци 🙂

20140215_104355

20140215_110309

 

Задължително трябва да опитате кафе на пясък. Аз не пия кафе по принцип, но това си е деликатес. Не мога да кажа дали това във Велико Търново ми хареса повече, но беше вкусно 🙂

Кафе

Александрови къщи

Ако сте настанени в Етнографския ареален комплекс “Златоград”, закуската ви ще бъде в “Александрови къщи”, построени през 2006 г. Всичко е ново, но е изградено във възрожденски стил.

DSC02462

DSC02464

DSC02466

Стари порти, Златоград

DSC02468

DSC02471

DSC02482

 

 

DSC02484

DSC02485

Старата пощенска станция

 

Местните хора празнуват Трифониада – 14-15 февруари.

Златни деца, родопчанчета

 

хоро

деца в родопски носии

DSC02527

Нашето пътешествие продължи към град Кърджали, като по пътя спряхме на тези красиви скални образувания.

DSC02508

DSC02554

DSC02547

Язовир Къджали

Пътешествието ни приключи с обяд в едно от рибните заведения на брега на яз. Кърджали.

Вълшебен български край, вълшебни Родопи. Вълшебно вино, вълшебна храна, вода и въздух. Трудно е след това да се върнеш към реалността.

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment