Как RED BULL предизвика човечеството?

Изображение

Felix: секунди преди скока

“Може би най-великото маркетингово събитие на всички времена!” – с тези думи започва своята статия Noel Young за www.thedrum.com.  По думите му именно така топ US маркетолози описват скока на Феликс от близо 40 км. височина, на ръба на стратосферата.

Със своя скок Феликс, човекът, за когото цял свят говореше и говори все още неспирно, счупи няколко световни рекорда – като извърши свободен скок от 39 километра височина и преодоля скоростта на звука 1,24 пъти.

Събитието и цялостният експеримент – мисията Red Bull Stratos – бяха спонсорирани от Red Bull като продължение на активностите на глобалния лидер на енергийни напитки, обвързани със слогана “Red Bull дава крила”.

Световният  пазар на енергийни напитки от години изглежда разпределен между няколко основни бранда – Red Bull, Monster, Rockstar, Burn, Shark и още много други по-малки на пазара, борещи се за по-голям пазарен дял.

Изображение

Изображение

Съдейки по данните на Zenithinternational, най-големият пазар на енергийни напитки все още си остава САЩ с 35,9 % за 2011 г. спрямо потреблението в другите континенти. Трябва да отбележим обаче, че потреблението в Западна, Източна Европа и Латинска Америка видимо се покачва спрямо 2007 г.

По време на мисията над 8 млн. души от цял свят бяха в реално време в YouTube, за да проследят скока на Феликс. Неминуемо и всички забелязаха, че всичко е брандирано с Red Bull и като за спонсор това е съвсем в кръга на нещата.

Бен Стърнър, президент на агенция Leverage, спортен медиа маркетинг консултант каза пред списание Forbes, че спонсорството вече е преминало стандартните граници да бъде обвързвано предимно със спорт и забавление и Red Bull, благодарение на тази мисия, е достигнал до нови потребители, които дотогава са били извън фокуса на комуникацията на компанията. Нещо повече – с подобен научен експеримент Red Bull няма как да не получи отразяване във всички световни медии, допълва Стърнър.

Остава въпросът как Феликс ще намери евентуално своето място и за в бъдеще като представител на бранда? Какво място вече му е отредено в бъдеща комуникационна кампания на Red Bull? Ще създаде ли Red Bull нов продукт с името Felix? Реално Red Bull създадоха медийна звезда на световно ниво, която сега има много по-висока стойност и бъдеще в публичното пространство. Може би ще го видим като актьор в нови филмови продукции или в друга подходяща социална роля?

Независимо от чисто маркетинговите подбуди на Red Bull да бъдат спонсор на подобна мисия, факт е, че случилото се е “голям скок за човечеството” – еквивалент на “голяма стъпка”, когато човешки крак стъпи за първи път на Луната.

Много специалисти по комуникация коментираха в публичното пространство, че някога зад подобно събитие са заставали цели правителства, а днес подобно нещо може да постигне една транснационална корпорация.

Едно единствено събитие ни накара за пореден път да си дадем сметка, че световният дневен ред е променен. И ако мога да обобщя “Днес светът е на търговските марки повече отвсякога”.

YouTube също даде един много добър урок на най-големите световни медии – че не са незаменими и ако не се стараят да отговарят на потребностите на потребителите бързо ще загубят тяхното внимание, а някой друг ще има възможността да го спечели.

Дали обаче това, че световните корпорации могат да диктуват световния дневен ред с лекота, не е плашещо? Ще се стреснат ли правителствата от подобни кампании? Факт е, че няколко индустрии движат целия свят – петрол, храна, лекарства…

В социалните медии се появиха много коментари за това как нито една национална телевизия не е отразявала в реално време скока на Феликс. Това направиха предимно онлайн медиите и кабелни телевизии. Съответно медиите, които отразяваха в реално време събитието, бяха четени, гледани, получаваха силен трафик, благодарение на това, че бяха “хванали вълната на интереса на публиката”. Постъпиха ли обаче грешно националните телевизии като не отразиха директно скока на Феликс? Дали едно подобно събитие е подходящо за предаване в реално време, или не е достатъчно просто да има своите 30 секунди в централните новини? Ако аз бях маркетинг мениджър на Red Bull със сигурност щях да бъда доволна всички национални телевизии да ме излъчват в реално време. Мисията Red Bull Stratos наистина е новина от световна величина, но всяка медия има право да реши дали и доколко това е новина, която ще излъчи и в какви времеви параметри.

И сега ще стигнем до темата за продукта Red Bull и марката Red Bull. Милиони хора в този миг одобряваха Red Bull като марка, която подкрепя този значим експеримент и въпреки това част от тези хора не обичат енергийни напитки и едва ли въобще някога ще си купят Red Bull. Дали тогава и най-успешното PR събитие в света може да донесе повишаване на продажбите на Red Bull?

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment