Малката Виена през есента – Тимишоара

Тимишоара или Timisoara е позната също и като малката Виена. Вероятно дори и да не сте чували за този град, още чувайки името му, ще разпознаете, че е в Румъния. Името обаче идва от унгарското название на река Тимиш и думата за крепост –vár. Намира се в западната част на северната ни съседка и е съвсем близо до границата с Унгария. Това е и най-големият град в Западна Румъния.

Градът е бил под управлението на Австро-унгарската империя от 1718 г., когато е отблъснато Османското нашествие.

И до днес в града живеят хора от различни националности – немци, унгарци, сърби, българи и разбира се румънци. Населението наброява около 450 хил. души.

Един от най-големите площади, на които са разположени основни сгради като Университетът “Политехница”, Операта, замакът Жечени и други в средновековен стил, е площадът на Победата.

На него има много гълъби, които са атракция за туристите и … сови, които гнездят в странните покриви на старинните сгради.

Замакът на площад Победа в Тимишоара

Съвсем в близост до площада се намира и една от най-големите православни катедрали, наистина впечатляваща със своите размери и архитектура.

Православна катедрала в Тимишоара

Валутата, която се използва, е леи. Румъния все още не е преминала към еврото, също както България. На много места – заведения, бензиностанции и т.н. може да се плаща с карта. Добре е да не разчитате, че ако имате евро в брой, можете да пазарувате с него. Ако например ползвате такси, шофьорът със сигурност ще ви поиска да му платите в леи. В града има доста change бюра и курсът е същият, както в България, така че можете и там да обмените евро в леи.

Освен площада на Победата задължително трябва да се посети и площадът на Съединението, където отново могат да се видят много сгради, предимно в австрийско-унгарски стил. На площада една срещу друга се издигат католическа катедрала и сръбска православна църква. Отново там е и сградата, където в наши дни се помещава общината.

Union Square Timisoara

Сръбска православна църква, Тимишоара

Католическа катедрала в Тимишоара

Интересни факти за Тимишоара са, че именно това е първият град в Европа с електрическо улично осветление. Това се случва през 1884 г. През 1869 г. се пуска първата конска трамвайна линия, а по времето на кметуването на банатския българин Карол Телбиз (1885-1914) през 1897 се създава акционерно дружество „Обществени електрически трамваи – Тимишоара“, а през 1889 г. трамвайният превоз се електрифицира в града. И до ден днешен в града един от градските превози е именно трамваят.

В града има няколко търговски центъра, като най-големият е Юлиус Мол – http://www.iuliusmall.com/en/timisoara

iulius mall

В мола освен множество познати международни брандове, могат да бъдат открити и румънски, особено такива за облекло. В близост до града има летище, такситата не са скъпи и са в изобилие.

Интересното е, че през уикенда местните излизат навън след 19.00 и стават много по-активни, докато през деня можеш да видиш по-скоро туристи.

Място, което препоръчвам за вечеря, е бар Jarvis – http://jarvis.ro/ Готвят наистина вкусно и предлагат уникална жива бира.

Ние пътувахме с кола през Северозападна България. Истината е, че пътят след Ботевград е в доста лошо състояние, особено в района на град Враца. Преминахме границата през Дунав мост 2 – “Нова Европа”. Таксата е 12 лева в едната посока. Може да се заплаща и в евро от двете страни на границата – 6 евро, а от румънска страна и в леи – 27 леи. Когато преминете границата, трябва да си закупите и седмична винетка за Румъния. Можете да го направите в бензиностанция, веднага щом преминете границата. Цената е 3 евро. Пътят в Румъния е доста по-добър, отколкото този в България. В по-голямата си част е равен и с красиви гледки. Има и участък със завои, но е малка част от целия маршрут. Ако имате път към Унгария, за разнообразие можете да минете през Румъния, вместо през Сърбия и да видите и Тимишоара. Със сигурност има какво да видите, а и нощувките там са на добра цена.

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment