Най-добрите* дигитални кампании в България през 2012

През 2012-та година все повече бизнеси в България се ориентираха към по-голяма активност в социалните мрежи. Световната тенденция не подмина и българския пазар и именно това беше годината, в която се създадоха много нови страници на брандове във Facebook, а тези, които вече бяха там, трябваше да станат още по-полезни, интересни и интерактивни, за да не загубят вниманието на своите фенове.

Освен във фейсбук, международните брандове, с ограничения за създаване на локални/регионални фейсбук страници, заложиха на по-засилената комуникация с блогъри, бяха създадени интерактивни сайтове, посветени на специално начинание/игра и т.н., бяха създадени фейсбук страници, носещи името на конкретна кауза, кампания, а не на съответния бранд/компания.

Страниците на брандове във фейсбук все по-често прибягваха до това да забавляват своите фенове и да раздават награди. Това, разбира се, разглези една определена група от фейсбук потребителите, която започна да прекарва времето си в социалната мрежа с цел да „харесва“ и да „спечели“. Този род потребители може да бъде забелязан като активен в поне няколко фейсбук страници на компании/брандове, включително конкурентни, които често провеждат игри с награди.

Някъде тук се появява и въпросът добра идея ли е да се дават за награда материални подаръци, или по-скоро брандовете трябва да подаряват емоции на своите запалени фейсбук фенове.

Съдържанието. То стана все по-важна съставка в ежедневната комуникация с феновете във фейсбук и другите социални мрежи. Потребителите доказаха, че нямат време да четат дълги статуси, обичат кратката форма, визуализациите, филмчетата. Не обичат да бъдат затруднявани излишно, голяма част от потребителите използват социалните мрежи преди всичко с цел разтоварване.

И докато в България през 2012 г. сякаш се наблюдаваше една тенденция повечето дигитални кампании да бъдат създавани във фейсбук и се търсеха потребители в рамките на това пространство, в световен план някои от най-силните кампании тръгнаха с телевизионна реклама, viral клип, публикуван в Youtube, промо сайт, който е вратата към един богат набор от социални мрежи, където потребителите могат да споделят информация, да коментират, да подкрепят каузи и т.н.

И в България, и по света Reality форматът и в онлайн кампаниите се възприе от потребителите и показа едни от най-добрите резултати като уникални посещения/гледания/споделяния. А Youtube направи някои личности звезди, като показа на класическите медии, че има нови тенденции в правенето на журналистика и ги накара да излъчват и коментират това, което дистрибутира като съдържание.

 

Още в заглавието, поставих „*“ на „най-добрите“ дигитални кампании, тъй като селекцията ми не е плод на някакво научно изследване. Кампаниите, които попадат в списъка по-долу, са такива, за които можем да открием информация при търсене в google по ключови думи: „онлайн, кампания, фейсбук, сайт, социални медии, 2012, бранд, услуга, продукт, България“. Ще се радвам във времето да бъдат добавяни още интересни примери за дигитални кампании, проведени на територията на България, през 2012 г.

ДИГИТАЛНИ КАМПАНИИ. МЕДИИ

Име на кампанията: Това сме ние

Клиент: National Geographic Ventures и FOX Entertainment Group

Бранд:  National Geographic Channel

Период: март 2012

Покритие: Глобално

Резюме:

“Това сме ние” е мотото на augmented reality кампанията, която документалният телевизионен канал National Geographic Channel реализира в България през март 2012 г.

Изключително реалистичен augmented reality спектакъл пренесе посетителите на Mall of Sofia в географския, животинския, природния и културния свят на National Geographic.

Самата идея бе да се свали бариерата между хората и продукта. А резултатът? Статии в блогове и специализираните издания, снимки и споделени впечатления във Facebook и социалните мрежи, което допълнително спомага за популяризирането на кампанията и бранда.

 

ДИГИТАЛНИ КАМПАНИИ. АВТОМОБИЛИ

Име на кампанията: Улови духа на града

Клиент: Nissan

Бранд:  Nissan Qashqai

Период: юни 2012

Покритие: Глобално

Резюме:

За първи път в България фасадите на сгради оживяха чрез иновативната технология „прожекция в движение” – beamvertising.

Прожекциите забавлява хиляди минувачи в София, като те имаха възможност да наблюдават графити образи върху фасади на сградите от движещ се по улиците Nissan Qashqai. Кампанията, следваща модела на т.нар. технология beamvertising, „съживи“ сцени от рекламния телевизионен клип на компактния SUV модел Nissan Qashqai под мотото „Улови духа на града“.

Чрез прожекция в движение анимираните образи промениха динамиката на градската среда в София пред очите на минувачите и пресъздадоха уникален градски дух. Всички минувачи, направили снимки или видео записи на прожекцията, имаха възможността да споделят своите преживявания на специално създадения  промо сайт на кампанията и да  участват в томбола за тест-драйв на Nissan Qashqai. Видео бе споделено и в Youtube.

 

Име на кампанията: BMW – Facebook Superfan

Клиент: BMW

Бранд:  BMW

Период: ноември 2012

Покритие: Глобално

Резюме:

Българин създаде една от най-големите не-официални фен страници на BMW X5 – малко над 1 млн. фена, с което привлече вниманието на немския автомобилен концерн и стана част от последната рекламна кампания на BMW – Facebook Superfan.

“11 млн. фена, един Тодор Тодоров” – това е посланието от билбордите, част от последнaта рекламна кампанияна BMW.

Като част от последната си рекламна кампания, BMW създават Facebook приложение за най-заклетите си фенове. Страницата е с малко над 11 млн. фена, в играта се включват около 100 000 претенденти –  Тодор оглавява класацията. От BMW го канят като награда да прекара няколко дни в Германия, Мюнхен, наслаждавайки се на усещането да кара последен модел BMW X5 E70 и да се запознае с марката “отвътре”.

 

ДИГИТАЛНИ КАМПАНИИ. УСЛУГИ И ТЕХНОЛОГИИ

Име на кампанията: Sofia Answers

Клиент: Siemens

Бранд:  Siemens

Период: ноември 2012

Покритие: национално

Резюме:

През ноември 2012 г. Siemens, с партньорството на Столична община, стартира студентския конкурс Sofia Answers за градското развитие на столицата. Целта на проекта бе да обедини студентите с техническо образование около идеята да бъдат инициативни и да развият свои визии и решения за градското развитие и обновяване на София.

Амбицията на организаторите е първите три наградени проекта  да бъдат представени пред Столична община с възможността да могат да се използват и интегрират в бъдещи проекти на кметството за обновяване на града.

Проектите на студентите трябва да предлагат решение на едно от най-големите предизвикателства в наши дни – намаляването на вредните емисии, чрез въвеждането на интелигентни решения за ползване на енергия в София. Повече информация за конкурса, все още може да откриете на неговата интернет страница, както и във Facebook. Предстои да бъдат обявени и победителите.

ДИГИТАЛНИ КАМПАНИИ. ХРАНИ И НАПИТКИ

Име на кампанията: „Най-голямата почивка в света“

Клиент: Nestle

Бранд:  Kit Kat

Период: октомври 2012

Покритие: Глобално

Резюме:

През октомври 2012 г. KIT KAT и Neslte организираха във Facebook най-голямата почивка в света, предлагайки на своите 13 милиона фенове единствен по рода си шанс да се съберат заедно и да повдигнат настроението на света, усмивка по усмивка, под мотото „Един ден, един свят, една усмивка“.

Активността даде възможност на почитателите на марката да изпращат видео и фото-съобщения на приятелите си в рамките на две седмици до началото на специално онлайн-базирано събитие, което се проведе на 11 октомври 2012 г. Всички изпратени видео и фото-съобщения се съхраняваха в специална „Кутия за почивка“. В деня на „Най-голямата почивка в света“ кутията беше отворена, а забавният и неочакван характер на съдържанието й осигури изненадваща почивка за целия свят, оставяйки всички с усмивка на лице.

Име на кампанията: Nescafe® 3in1 Cofee Cup

Клиент: Nestle

Бранд:  NESCAFÉ®

Период: октомври-ноември 2012

Покритие: национално

Резюме:

Уникална интернет игра с реалити елемент, в която взеха участие трима реални герои – Янко, Ани и Данчо.

Как

Чрез регистрация на кодовете от промоционални опаковки на NESCAFÉ® 3in1, всички потребители имаха възможност виртуално да подкрепят както тримата герои, така и само един от тях в “борбата” при седмичните “битки” срещу другите двама герои.

Условията

При регистрация на код от опаковките на NESCAFÉ® 3in1 Classic (NESCAFÉ® 3in1 стик, NESCAFÉ® 3in1 плик от 12 стика), всеки можеше на момента да разбере дали печели една от 4000 NESCAFÉ® 3in1 T-shirts или 4000 NESCAFÉ® червени чаши. При регистрация на минимум 12 кода, участникът можеше да участва в лотария за 15-те големи награди (ваучер на стойност 200 лв.), които ще се теглеха всяка седмица.

Героите

В ролята на NESCAFÉ® 3in1 герои ще бяха Ловката Ани (23 години), Непобедимият Янко (26 години) и Екстремният Данчо (25 години).

Име на кампанията: Разбий кода и вземи куфарчето на Бонд

Клиент: ZAGORKA

Бранд:  Heineken ®

Период: октомври 2012

Покритие: национално + глобално

Резюме:

В съвместната работа по филмите за Джеймс Бонд и най-вече с премиерата на  „007 Координати: Скайфол“ (SKYFALL™), Heineken се впуска в мисията да вдъхнови и окуражи българския мъж, да открие Бонд в себе си.

Интегрираната кампания ‘Crack the Case’ е част от кампанията на Heineken ‘Open Your World’, която отбелязва и насърчава поведение сред пълнолетните консуматори, чийто префектен пример е персонажът на Джеймс Бонд.

Име на кампанията: Kamenitza Big Bottle

Клиент: Kamenitza

Бранд:  Kamenitza

Период: ноември 2012

Покритие: национално

Резюме:

Бутилката: Огромният макет на бутилка Kamenitza е с размер 17 м. и се издига на повече от 60 метра височина.

Изработката отнема близо пет месеца, а монтажът й продължава четири дни. Специална мултимедия прави огромния макет на Каменица част и от нощния пейзаж на столицата.

Кампанията: От началото на ноември 2012 инсталацията се превърна и във фотографско предизвикателство. Стартира онлайн конкурс за най-оригинална снимка, който се проведе на страницата на Kamenitza във Facebook.

Задачата на всички изкушени да участват в него беше да заснемат огромната бутилка в интересна перспектива.

Име на кампанията: ABSOLUT QUALITY CHALLENGE

Клиент: ABSOLUT

Бранд:  ABSOLUT

Период: август 2012

Покритие: национално

Резюме: 

В името на качеството ABSOLUT попита българските онлайн автори какво е онова, което правят, за да бъдат с една крачка пред другите, да се доказват непрекъснато и да променят света около себе си.

Авторът на най-харесваната публикация спечели пътуване до дестилерията на ABSOLUT VODKA в град Ахус, както и опознавателна разходка из столицата Стокхолм.

Име на кампанията: Keep Walking Bulgaria

Клиент: Johnnie Walker

Бранд:  Johnnie Walker

Период: ноември-декември 2012

Покритие: национално

Резюме:

През ноември 2012 г. шотландското уиски Johnnie Walker стартира проекта Keep Walking Bulgaria, с който цели да отбележи и подкрепи индивидуалния принос на българите за общия прогрес на страната ни. Идеята на кампанията е да покаже как успехите и постиженията на всеки българин са помагали и продължават да помагат на държавата ни да се развива. Затова и мото на кампанията е „Всяка твоя крачка е крачка напред за България”.

За целта Johnnie Walker организира конкурс за иновативни идеи, в който можеше да се включи всекина българския сайт на компанията от 19 ноември до средата на януари 2013 г. Участниците в него трябваше да споделят своите лични идеи, които биха допринесли за прогреса на страната ни. Лице на проекта Keep Walking Bulgaria е най-успешният български плувец Петър Стойчев. Той е първият българин, заснет в телевизионна реклама на превърналата се в символ на успеха марка. Едновременно с това, рекламата на кампанията Keep Walking Bulgaria е първата заснета реклама на Johnnie Walker в България.

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment