Пейката на площада

Вече беше зима. Дърветата отдавна бяха останали без листа и само голи клони стърчаха във всички посоки. А щом заваля сняг, ги покри и направи по-красиви и пъстри. В мрачните дни сивите нюанси се губеха под блясъка на бялото снежно одеяло. Под него се бе сгушила и старата градска пейка на площада.

Тя не веднъж бе сменяла дървените си греди, много пъти беше сменяла цвета на боята и бе усещала вкуса и аромата на лака, който я предпазваше от дъжд и сняг.

Пейката беше толкова стара. По-стара от повечето дървета, които се издигаха в градината, опасваща площада. По-стара от светещия през лятото фонтан. Но пък не беше живяла толкова дълго, колкото градската баня, която се издигаше пред нея.

В хубаво време на нея посядаха и възрастни дами и господа, които си разказваха истории от младините, и майки с деца, и влюбени двойки, които се прегръщаха на фона на фонтана и старата градска баня.

Но днес беше зимен ден и хората преминаваха бързащи от единия край на площада към другия край. Потриваха замръзнали пръсти и надигаха по-високо шаловете си, за да постоплят замръзналите си лица.

Пейката още беше цялата отрупана  в сняг. Денят си вървеше. Хората преминаваха и бързаха. Никой нямаше време и желание да позъзне върху нея и да си вземе почивка или пък да изчака стар познайник, за да си побъбрят. Снежинки си играеха във въздуха и падаха, родени от вихъра на своя небесен танц. Все по-дебело ставаше бялото одеяло върху пейката. На нея обаче й бе така приятно, защото се бе загърнала и не усещаше зимния вятър.

Скучен беше този зимен ден. Нямаше явно пейката да намери компания и да послуша някоя интересна история. Дори фонтанът бе заспал в зимен сън и някак пусто бе. Само снежинките изглежда не бързаха и играеха помежду си.

Свечеряваше се и отново групи от хора забързаха от единия към другия край на площада. Едни се прибираха от работа, други от училище, трети отиваха на среща с приятели, но всички бързаха и отиваха някъде, където щяха да бъдат на топло.

Ставаше все по-тъмно и хората преминаваха през площада все по-рядко. Пейката се подготвяше за сън. Нямаше какво повече да види днес, а утре можеше пък някой да се престраши да я почисти от снега и да поседне.

Не щеш ли възрастен човек с бастун се приближи бавно към нея. Приведе се и побутна снега от пейката, колкото да поседне на дървените греди. Пейката бе така щастлива, че и днес, точно преди да заспи, беше полезна за поне един човек.

Чуваше как тежко дишаше старецът, който държеше своя бастун и се прикрепяше с него. Възрастният мъж гледаше фонтана и си спомняше как някога на същата тази пейка се бе запознал с жената, с която бе живял повече от 60 години. Беше топъл юнски ден и липовите дървета ухаеха така ароматно, запомнящо се… също като първа целувка и първа любов. На площада тичаха и се боричкаха деца. Хората бързаха всеки за някъде, но бързаха по-бавно, отколкото в наши дни. По-бавно живееха и имаха повече време за себе си. Така бързо си бе минал цял един живот, а толкова много хубави моменти се бяха случали точно на тази пейка. Мъжът седеше и сънуваше. Пейката сънуваше също.

На сутринта млад господин се приближи към възрастния човек на пейката и го разтърси. “Господине, събудете се!”

Пейката се събуди, но старецът бе заспал в своя последен сън на любимата си пейка.

winter

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment