Подготовка за сватба

Сигурно сте чували клишета като “Това е най-важният ден в живота ми”, “Цял живот съм си представяла този ден” и какво ли още не. Това обикновено са изречените или неизречените думи на бъдещата булка. При повечето мъже такива мисли обикновено не съществуват, тъй като не ги вълнува от детството им този важен ден. (Това въобще не означава, че не се вълнуват в самия ден 🙂 )

Сватбата е ден, за който се готвим доста дълго време, минава като един миг и после остават спомените. Преди известно време и аз бях в центъра на такова събитие и тъй като на доста познати им предстои този важен ден – реших да споделя няколко полезни съвета от личния си опит, които могат да бъдат полезни на всеки, на когото скоро му предстои сватба.

Съвет номер едно: Не бързайте да планирате

Много хора още с годежа започват да мислят за подготовката за този ден. Ако няма фактори, които да Ви притискат във времето, по-добре се насладете на момента и се опитайте поне няколко седмици да не мислите за подготовката за сватбата.

Съвет номер две: Не подценявайте времето за организация

Всъщност времето да организирате всичко се оказва един не кратък период. Преди да се впусна в планирането 5-6 месеца ми изглеждаха като цяла вечност, но всъщност точно толкова време беше необходомо за приготвянето на всички детайли.

Едно от най-важните неща е да пресметнете колко гости смятате да поканите, с какъв бюджет разполагате, каква локация сте си харесали и дали ще бъде подходяща за броя гости, който очаквате.

В самото начало не е особено лесно да направите списъка с гостите. Добре е да участвате и двамата в подготвянето на списъка и след това да го обсъдите. Понякога се случва така, че и родителите имат допълнителни идеи за гости. Преценете колко широк кръг от роднини, познати и приятели ще бъдат включени. В наши дни някои младоженци решават да разделят тържеството на две части – за по-възрастните роднини и семейни приятели – и друго за по-младите им приятели. Аз лично не съм привърженик на подобно разделяне, защото така може да се окаже, че разделяте по определен критерий хора, които биха се радвали да се видят на сватбата Ви и да празнуват заедно. Но в крайна сметка това е личен избор на младоженците и каквото и да решат, гостите ще трябва да се съобразят.

Във времето е възможно да се наложи да добавите още хора в списъка. Имайте предвид, че колкото по-рано го финализирате, толкова по-лесно ще Ви бъде да определите локацията, тъй като почти няма такива с неограничен капацитет 🙂 Добре е да си оставите резерви като брой места – нека има поне десетина повече от броя гости, който очаквате. Винаги може да дойде и някой в последния момент.

Съвет номер три: Изберете първо локацията

След като сте определили броя на гостите и вече сте наясно горе-долу колко човека ще бъдат, можете да направите и списък с предпочитани локации.

Напоследък доста сватби се правят на открито – в градина. Това наистина е чудесно, но може да бъде и доста рисковано, защото зависите изцяло от времето. Винаги може да вали – без значение дали датата е през август, юли, юни… Точно затова градинските партита трябва да имат алтернативен вариант. Ако изберете сватбата да се провежда в градина – харесайте такава локация, която задължително да може да побере гостите Ви и в затворен ресторант, в случай но лошо време. Задължително след като сте си харесали подходящата локация – говорете с управителя на обекта за подобна възможност – да пренаредят всичко, в случай че времето е лошо и градината отпадне като вариант.

Обсъдете и възможностите за декориране с него, тъй като някои ресторанти имат по-специфични ограничения. Поискайте да Ви изготвят минимум три варианта на меню. Поинтересувайте се какви са възможностите за внасяне на допълнителен алкохол, както и дали ще плащате допълнително за неговото сервиране. Всяко място си има различни изисквания и е добре да се запознаете с тях предварително, а не да ги научите в деня на сватбата или непосредствено след нея.

Съвет номер четири: Не подценявайте цветните декорации

Много хора смятат, че това е излишен разход и могат да използват някакви семпли цветя, които самият обект така или иначе слага на масите. Всъщност цветните декорации правят атмосферата много по-различна. Точно поради това според мен е добре да се отдели бюджет и за това. Важно е с флористът да отидете на място в обекта, да разгледате, да определите броя маси и да избистрите концепцията на Вашата сватба.


 

Съвет номер пет: Сватба без концепция е равно на пълна каша

Ако нямате концепция, много вероятно е така да се смесят различни стилове в украсата, поканата, тортата, храната, че гостите Ви да не запомнят абсолютно нищо от този ден. Все пак се предполага, че именно на този ден ще представите Вашето бъдещо семейство пред половин дозина хора, които дори не сте виждали и за много от които само сте чували.

Концепцията ще помогне за абсолютно всичко – избора на локацията, стил на интериора, дизайн на покана, подаръци за спомен на гостите, стил на цветната декорация, избор на меню, торта, дори дрехите на младоженците.

DSC_0938

Много често, след като сте наясно с концепцията, виждате как картината на цялото събитие се сглобява като пъзел. Така на всички, които са ангажирани с определена дейност – торта, цветя, украса и т.н. ще им бъде много по-лесно да Ви предложат точно такова решение, от което имате нужда и ще одобрите много по-лесно и бързо.

В момента има много варианти да открием определена визия на нещо в интернет, което да ни направят точно така. Със сигурност в Pinterest по ключови думи можете да откриете адски много информация – от идеи за украса, до идеите за грима и прическата.

Съвет номер шест: Работете с ясни скрокове с всеки от подизпълнителите, в случай, че не сте си наели специален сватбен агент.

Сроковете са много важно нещо, защото иначе нещата просто биха излезнали извън контрол. Трябва да имате ясни срокове до кога очаквате да получите оферта, до кога ще върнете отговор и ще направите избор и кога ще направите оглед със съответния подизпълнител или тестове, така че всичко да сте преговорили предварително.

Съвет номер седем: Не подценявайте детайлите

Всеки детайл си има важно място и точно поради това нищо в този ден при организацията не е за подценяване.

в ресторанта:

– преценете точно как ще бъдат разпределени гостите по маси

– преценете къде искате да бъде Вашата маса

– проверете дали има достатъчно място за дансинг и дали въобще е обособено такова място

– вижте къде е подходящо да бъде поставено озвучаването и къде ще бъде DJ-ят и/или водещият. Имайте предвид, че те трябва да виждат всичко от мястото където са, а не скрити в някой ъгъл, откъдето да не можете да си кореспондирате само с поглед.

– обсъдете с флориста как ще бъде разпределена украсата и го стиковайте с управителя на обекта.

– дегустирайте предварително менюто, което сте избрали. Преценете дали количеството е достатъчно. Не забравяйте, че някой от гостите Ви може да бъдат вегетарианци или вегани. Проучете това предварително и предвидете меню, специално за тях.

Съвет номер осем: Подгответе таблица за бюджета, където много внимателно отбелязвате разходите за всяко перо, за да няма изненадани след събитието и вписвайте  ясни срокове кога ще трябва да се платят съответните неща.

Още малко съвети:

За Нея и за Него – визията

DSC_0936

Обикновено дамите имат по-специфични изисквания. Добре е все пак стиловете Ви в облеклото да бъдат съобразени. В повечето случаи мъжете правят компромиси, за да подхождат на булката.

– Ако си купувате готова рокля, не я взимайте много предварително – месец, два преди събитието е достатъчно рано. Понякога отслабваме, а друг път напълняваме и не са редки случаите, в които роклята се стеснява, а после се разширява и само губим време и средства.

– Ако роклята се шие по поръчка – определете шивача поне 3-4 месеца предварително и се договорете за цената и сроковете. Добрите шивачи са доста заети, затова е важно да разговаряте с тях 3-4 месеца преди датата. Самото ушиване и проби вероятно няма да Ви отнемат повече от един месец. Това отново зависи от Вашата натовареност и тази на дизайнера. Все пак се правят минимум 3-4 проби по време на процеса, така че ще трябва да отделите време. При шиенето по поръчка имате два варианта – или да си харесате рокля от списание, снимка в интернет и т.н. и да я занесете и да обсъдите с шивача възможностите за ушиване на модела, или да се доверите изцяло на дизайнера и той да Ви нарисува модел, подходящ за Вас, като се съобрази с изискванията Ви. Ако се решите да си шиете роклята, отидете в някой магазин и пробвайте различни типове рокли, за да придобиете представа как Ви стоят различните обеми и дължини. Понякога си мислим, че ще бъдем страхотни с дълга рокля и дълъг шлейф, но се оказва, че нито можем да вървим с тази рокля, камо ли да танцуваме с нея. Да не говорим, че просто може да не Ви подхожда определена дължина или цвят.

– Ако роклята Ви е под наем. Тогава ще бъде най-лесно да тествате и да изберете, защото обикновено местата, където се отдават под наем, поддържат доста голямо количество и разнообразни модели.

– Грим и прическа: Направете си предварително тест както на прическата, така и на грима. Най-добре в един и същи ден, за да видите как ще се съчетаят. Отново говорете с фризьора и гримьора поне два-три месеца преди събитието, за да сте сигурни, че ще бъдат свободни. След като Ви направят тестовата прическа и грим, направете си снимка, за да имате ясно запечатан спомен как сте изглеждали. Можете да улесните отново фризьора и гримьора, като им покажете визии, които вече сте харесали. Тук отново е мястото те да Ви посъветват дали ще Ви подхожда, или нещо трябва да се промени.

me

– При мъжете изборът на костюм е сякаш по-лесен. На пазара има изключително много български и чужди марки. Реално ако мъжът е със стандартни размери и не трябва да се прекроява или стеснява нещо – за две три седмици, можете да разгледате различни варианти и да изберете.

– Обувките: Най-важното, освен че трябва да си подхождат на цялостната визия, обувките трябва да бъдат удобни. В това отношение не трябва да се прави никакъв компромис. Само болката в краката може да Ви провали целия ден, което въобще не си струва.

– Пръстените: В наши дни има изключително голямо разнообразие от марки, предлагащи брачни халки и възможностите са неограничени. Можете да поръчате дори през интернет. Но имайте предвид, че размерът може просто да не го уцелите и да стане така, че да трябва да се преработва. Има и много добри майстори-бижутери, които ще Ви направят пръстен по Ваш модел или ще Ви предложат тяхно решение.

Още организационни детайли:

– фото и видео заснемане: Понякога е нужно да изберете Вашия фотограф поне 6 месеца преди сватбата. Най-добрите доста бързо стават заети, а е важно да имате хубави снимки от събитието, защото след време спомените избледняват. Що се отнася до доброто видео заснемане – не са много екипите, които на добра цена, ще Ви предложат добър продукт. Тук изцяло трябва да прецените дали имате бюджет за видеото, защото с малко пари и без монтаж или с лош такъв, по-добре е въобще да не си давате парите на вятъра.

– тортата: освен че трябва да изберете вкуса на Вашата торта и да я дегустирате, е важен и проектът – как точно ще изглежда. Най-лесният вариант е просто да бъде подчинена на общата Ви концепция за събитието. Много сладкарски работилници работят и по проект, който можете да им предоставите на снимка – харесали сте нещо и искате точно такава торта. За най-добрите не е никакъв проблем да направят точно това, което сте ги помолили. Ще бъде важно да кажете на сладкаря  и точния брой парчета.

DSC_1818

– подаръци за гостите: Хубаво е да има някакъв малък, символичен подарък за всеки от гостите. Изберете нещо, което по възможност не просто да събира прах в дома им или да го забравят преди тръгване от събитието. Подаръците също е добре да бъдат съобразени с темата Ви на сватбата.

– музикалното оформление: Важно е да има разнообразие в стиловете, защото вероятно гостите Ви ще харесват различна музика. Ако имате стил, който Вие лично не харесвате, говорете предварително с DJ-я да го има предвид и дори да има заявка от някого от гостите за такава песен, да не я пуска, за да не се нервирате излишно.

– музика на живо, група: Това е добър вариант, но имайте предвид, че ще трябва да отделите допълнителен бюджет. Добре е групата да може да изпълнява разнообразен репертоар и не прекалявайте с музиката на живо, защото гостите ще имат нужда и от време, в което просто да звучи фонова музика или пък да чуят любимото си парче в оригинал.

– фойерверки, фенери: Ако имате такива планове, поинтересувайте се още при избора на локация дали е подходящо, или има някакви ограничения.

– сценарий на събитието и водещ: Преговорете предварително всичко, за да сте спокойни какви точно ритуали ще бъдат включени и дали няма да досадите на гостите с твърде много неща.

– Обреден дом, църква, ресторант: Тази комбинация понякога е прекалено тромава. Помислете как да оптимизирате времето, като изберете локации, които са сравнително близо и не е необходим допълнителен транспорт и изчакване в задръстване. Ако все пак е необходимо да се ползва транспорт – разстоянията да не бъдат прекалено големи, за да не се изнервите излично, както и да уморите гостите преди съществената част – танците 🙂 Аз лично разделих организационно нещата и ритуалът в обредния дом беше в тесен семеен кръг, ден преди самата сватба. Така в деня на сватбата първо сключихме църковния брак, а след това продължихме празненството в ресторанта. Двете локации бяха на пешеходно разстояние от 5-10 минути и това улесни много всички гости и най-много мен 🙂

И за финал още един важен съвет: В деня – осигурете контрола над организацията да бъде правен от шаферките или хора, на които имате доверие, като разпределите предварително задачите. (Това, в случай че нямате сватбен агент, който да следи за всичко.) В сватбения ден се опитайте да се наслаждавате на всяка минута и не се впрягайте излишно. Ще има много хора, ще има различни настроения. Важно е да дадете добър тон с Вашия партньор, защото това ще определи настроението и на всички останали.

И не забравяйте, че сватбата е само един хубав ден от Вашия съвместен живот. Предстоят Ви още много прекрасни дни, много предизвикателства, забавни и по-трудни моменти и всъщност най-хубавото Ви предстои 🙂

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On