Полезни съвети за стартиране на корпоративна Facebook страница

Social-Networking-Goals

Стартирането на корпоративна фейсбук страница е сериозна стъпка, която много често представителите на бизнеса не осъзнават и в същото време подценяват като комуникационен канал още от самото начало.

Едва ли има бизнес с масова аудитория, който да не желае да достигне до всички тези очакващи го нови клиенти в социалната медия.

Важно е обаче да се следват няколко неписани правила, за да не стават комични ситуации и да се окаже, че стартът е бил погрешен и дори негативен за имиджа на даден бранд.

Няколко полезни въпроса преди да стартирате:

 1. Помислете много внимателно имате ли наистина нужда от корпоративна фейсбук страница? Вашите клиенти вече във фейсбук ли са?
 2. Разгледахте ли вече дали конкурентите Ви са активни във фейсбук и как управляват своите страници?
 3. Помислихте ли по въпроса дали ще наемете човек във Вашия маркетинг екип, който ще отговаря за социалните медии, ако все още нямате такъв, или ще наемете външен изпълнител?
 4. Ако сте решили, че ще работите с агенция, проучихте ли кои са добрите агенции на пазара?

Вероятно сте чували и за набиране на „реални фенове“ или пък са Ви попадали предложения за определен брой фенове за определена минимална сума от порядъка на 100 – 200 лева. Имаше хора, които се връзват на подобни шарлатански предложения и в замяна получаваха или фалшиви профили, които не са активни, или пък мними дигитални експерти подвеждаха по различен начин реални потребители да харесат Вашата страница без дори потребители да го осъзнават. Резултатите и при двата варианта са плачевни – ниска ангажираност на феновете, сведена почти до 0. Така страниците се пълнят с много фенове, но пък никой не чете постовете в тях.

Няколко полезни съвета, ако решите да стартирате:

Ако сте избрали агенция, със сигурност ще получите съвети как да стартирате успешно. Ако сте решили обаче да използвате ресурса на Вашия PR или маркетинг експерт и той няма особен опит в дигиталните комуникации, имайте предвид следното:

 1. Корпоративната фейсбук страница трябва да отговаря визуално на идентичността на Вашия бранд. Точно затова дизайнът на Cover photo-то и профилната снимка не са за подценяване.
 2. Текстовете, които ще попълните в about  информацията също трябва да бъдат адаптирани за този канал, а не копирани и пейстнати директно от Вашия сайт.
 3. Не публикувайте страницата официално преди да сте я попълнили и одобрили с цялото съдържание, което е нужно преди да бъде стартирана страницата. Клиентите много бързо може да достигнат до Вашата страница и да я видят във вид, който далеч не отговаря на Вашата корпоративна идентичност. Тогава вероятно по-бързите фейсбук потребители ще направят копие от екрана и ще го разпространят бързо в социалните медии, където дълго време ще се говори как сте се изложили.
 4. Не започвайте комуникация на страницата преди да имате план какво точно ще комуникирате поне през първия месец. Какви ще бъдат акцентите?
 5. Следете внимателно реакциите на Вашите клиенти и ако е нужно променете стила на представяне на информацията, за да проверите дали ще се възприема по-добре. Като цяло фейсбук не е канал, в който хората толерират прекалената официалност, но стилът на представяне на информация е в отговор и на това в каква сфера се развива Вашият бизнес.
 6. Минимум веднъж на месец следете данните от статистиката. Добре е да получавате отчети за случващото се и някой да анализира натрупаната информация, защото скалите и цифрите понякога не са толкова лесни за разчитане.
 7. Искате много фенове от самото начало? Ако сте с нова страница, докато тествате през първия месец стила на комуникация, не Ви трябват чак толкова много фенове, а такива, които наистина са Ваши клиенти. Те ще бъдат и най-добрите Ваши коректори. Как да стигнете до тях? Бутонът към FB страницата от Вашия сайт, водещ към нея, е нещо задължително, но крайно недостатъчно. Използвайте вашите продукти/обекти, където можете да достигнете директно до хората, които вече са Ваши клиенти.
 8. Не оставяйте управлението на страница Ви в ръцете на човек, който не разбира от комуникация. Говоренето директно с клиентите в реално време е нещо, което не всеки човек може да прави – нужна е грамотност, запознатост с бранда, човекът да бъде и добър психолог, за да провежда в правилна посока разговора и на правилен тон. Този човек е лицето на Вашата компания пред дигиталните потребители и не трябва да бъде избиран на случаен принцип.

 

Ако считате тази информация за полезна, споделете я 🙂

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment