Приказки от хиляди и една нощ – Тунис

Интервю с Християн Стаменов

В медиите и като цяло в онлайн пространството за Тунис последните няколко години се чуват предимно негативни новини – за държавата, която губи много от това, че туризмът е почти съсипан в резултат на вътрешните междуособици и нестабилното политическо положение в страната. Дори и в последните дни световни медии споменават за атентати на терористи, които се самовзривяват в близост до курорти.

През лятото на 2013 г. БНТ излъчи документален филм за Тунис. Много ясно помня как във филма се казваше, че световните медии имат за цел да разрушат Тунис и точно поради това изтъкват негативните новини. Спокойно ли е в Тунис и хубаво място за туризъм ли е ще ни разкаже Християн Стаменов, който прие поканата за интервю в рубриката „Пътешествия“ на Green Digi Box.

 

–          Съвсем наскоро, през октомври, беше на екскурзия в Тунис. Проучи ли предварително ситуацията там преди да отпътувате?

Началото на октомври е чудесно време за пътуване в Тунис, тъй като тълпите туристи вече са си заминали, а температурите са около 30 градуса. И най-важното, цените на пакетите са паднали.  Не съм се занимавал подробно с проучване на ситуацията в Тунис, но знаех, че в момента всичко е наред, посрещат много туристи и животът там си върви в нормалния ритъм. Туристическите агенции следят тези неща и не биха поели риск. Още повече, че става въпрос за групова екскурзия. За пример – попитах моя туроператор дали ще мога да ида на круиз по Нил в Египет, но категорично ми казаха, че няма как да стане за момента.

 

–          Какви бяха мотивите да изберете точно тази дестинация?

Морето и пустинята. Много ми хареса плажа в Тунис. Водата е чиста, а температурата й по това време на годината е 25-26 градуса. Исках да посетя пустинята Сахара и действително пътуването до там беше едно от най-впечатляващите неща. Това място има специфична атмосфера и е наистина забележително! И не на последно място, важен мотив да избера точно тази дестинация бяха добрите пакетни цени за цялото пътуване.

–          Евтино ли е в Тунис?

Цените са като в България, няма особена разлика. Но при факта, че масово туристите посещават тази страна с пакет all inclusive не остават много места, където да харчиш пари, освен ако не искаш да напазаруваш купища нискокачествени сувенири made in China 😉

 

–          Безопасно ли е за туристи и имаше ли моменти на несигурност, докато бяхте там?

Според мен е напълно безопасно. Видях доста бели жени, разхождащи се сами или по двойки свободно из улиците. Останах с впечатление, че местните са доброжелателни. Но все пак човек винаги трябва да има едно на ум, защото първо: си в чужда страна и второ: това е арабският свят.

 

–          Излизахте ли извън хотела и курорта, в който бяхте настанени? Има ли повишени мерки за сигурност на туристите, както в Египет?

Хотелът, на който се бяхме спрели, всъщност беше огромен комплекс и ако нямаш желание да видиш и научиш нещо повече за страната, съвсем спокойно може да прекараш почивката си без да излизаш оттам. Интересните места винаги са извън курортите. Не останах с усещането, че има завишени мерки за сигурност в туристическите зони.

 

–           Разкажи ни малко повече за хотела, средата и обслужването. Доволни ли сте от предоставените услуги.

Хотелът беше част от огромен комплекс, в който можеш да прекараш почивката си от сутрин до вечер. На територията му имаше три открити басейна, един закрит, водни пързалки, фитнес, СПА комплекс, детски клуб и още много други атракциони.  Погрижили са се за всичко! Но най-ценното за мен бе, че се намираше точно на плажа. Храната беше изобилна и много вкусна, обслужването на ниво, всички много любезни и заинтересовани дали си прекарваш добре. Преди да заминем ни предоставиха доста голям избор от хотели и можеш да избереш според възможностите и целите. Цените за двузвездните хотели започват от 198 евро с включен самолетен билет, а петзвездните от 400 евро и нагоре. Нашият хотел имаше три звезди.

 

–          С какъв транспорт пътувахте от София дотам и в рамките на страната?

Самолет. Има чартърен полет от София, а продължителността му е два часа. В рамките на страната се придвижвахме с туристически автобуси.

 

–          Какво задължително трябва да се види в Тунис

Ако имате възможност задължително идете до пустинята Сахара. Екскурзията до там е два дни и пътят наистина е много, но си заслужава. В столицата Тунис има един много известен и красив квартал Сиди-Бу-Саид, който е с характерната архитектура за страната и страхотно много напомня за гръцкия остров Санторини. Навсякъде може да видите китни бели къщички със сини прозорци и врати. Интересни са и търговските улици или така наречения сук, в който може да откриете множество традиционни продукти. Любопитно е да се посетят и запазените останки от Картаген, великият древноримски град, на чиято територия сега се разпростира столицата Тунис. Останах впечатлен от красивите и масивни входни врати на сградите, които са декорирани с арабска орнаментика, сякаш са от приказките за „Хиляда и една нощ“. На около 170 км от Тунис се намира малкото градче Ел Джем, на чиято територия са останките на третия по големина амфитеатър в света. Именно там Ридли Скот избира да заснеме своя „Гладиатор“. Руините са повече от впечатляващи!

 

–          Какво задължително трябва да се опита от традиционните им ястия?

Повечето им ястия са месни, а аз съм вегетарианец и не мога да изкажа мнение. Но има преизобилно пресни фурми, едни от най-любимите ми плодове. Правят страхотен ориз със стафиди, използват много и най-разнообразни подправки.

 

–          Лесно ли се разбирахте с местното население?

Да. Хората в туристическите зони говореха по няколко езика, като най-често срещани бяха френският и руският. Поради факта, че до към 50-те години на 20 век страната е била френска колония всеки втори говори свободно френски език.

 

–          Какво ще кажеш на хората, които все още се чудят дали да посетят тази дестинация от съображения за сигурност?

В момента положението в страната е стабилно и спокойно можете да планирате пътуване дотам. Тунис е чудесен избор за почивка и развлечение.

 

–          Когато днес чуеш думата „Тунис“, с какво я асоциираш?

Палми на фона на пясъчните дюни, морето и красивите къщички в Сиди-Бу-Саид.

 

Tunis

Християн се занимава в свободното си време с графичен дизайн, управител е в столично голямо кино, обича пътешествията. Повече за неговото хоби – графичен дизайн, можете да научите тук >> http://amstelss.wix.com/hristiyan-stamenov-portfolio

Снимки: Х. Стаменов, личен архив

За да следите всички новини от Green Digi Box, заповядайте във фейсбук страницата и я подкрепете, като я харесате тук >> https://www.facebook.com/greendigibox

 

 

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

1 Comment

  1. Страхотно интервю!!! Благодаря за увлекателния разказ 🙂

Submit a Comment