Пътуване до белия камък или Белинташ

Слънчевата събота винаги е добро време за пътешествия. Искаше ми се в рамките на един ден да отидем с колата, да разгледаме някоя забележителност и да се върнем обратно в София. Това означаваше, че е добре да изберем дестинация до 200 км в едната посока. Започнах да разглеждам картата. Вече доста от местата, обявени на сайта на http://bulgariatravel.org, вече ги бях посещавала в миналото. Някои от тях по много пъти. После, в разговор с останалата част от компанията, стигнахме до заключението, че никой от нас не е бил на Белинташ. Това е скално образование, намиращо се в Родопите, близо до Асеновград. Това, което мен лично ме бе заинтригувало е, че на това мястото се смята, че е имало древно тракийско светилище на бог Сабазий – богът на тракийското племе беси.

Ако не обичаш да гледаш скали, може и да не е мястото, където да идеш. Да си призная и аз бях с известни смесени чувства и докато пътувахме, преминавайки през красивия Пловдив, на няколко пъти с компанията повдигахме въпроса дали пък да не си останем там, вместо да ходим по чукарите.

Изследователският и откривателски дух в мен обаче проговори и реших, че не трябва да се разколебавам. Та продължихме в посока Асеновград. Излизайки от града, посоката в която трябваше да продължим бе Кърджали. Пътят е доста добър, да не кажа в по-добро състояние, отколкото част от магистрала Тракия, между Пазарджик и Пловдив, където асфалтът е … След като продължихме по отклонението, след 10-тина км имаше табела към Белинташ, където отбихме вдясно. Оставаха ни още около 20 км. Оттук насетне пътят е доста по-тесен, с много завои, но и с много красива панорамна гледка.

Навсякъде има табели, така че мястото се открива лесно. Минахме през няколко красиви селца и стигнахме до поляна с паркинг, откъдето решихме, че ще продължим пеша до мястото.

Есента е много красива. За първи път бях в Родопите в този сезон и има какво да се види. А въздухът, той е все така прекрасен и те кара да дишаш по-дълбоко.

Белинташ

 

След като преминахме по пътеката, пред нас се появи новострояща се църква, която все още не функционира.

църква Белинташ

 

За да бъде разгледана забележителността, все още не се заплаща никакъв вход. Не знам дали в бъдеще ще помислят за символично билетче, с което да се поддържа мястото.

DSC02155

 

Камъкът наистина е доста бял и открояващ се от багрите на останалата част в местността. И без да ти обяснява учен, видимо е, че скалата е с вулканичен произход, застинала магма. По-точно, след направена справка, изградена е от вулканогено-седиментни скали (вулкански туфи).

скали Белинташ

Мястото е сравнително лесно достъпно и скалите не са хлъзгави, но все пак не е нито за високи обувки, нито за такива без никакъв грайфер. Това е насочено основно за дамите като пояснение.

кладенец на Белинташ

 

Едно от най-интересните неща за мен бе този кладенец, издълбан в скалите. Два са по-големите от този вид. По скалите има още мнощество по-малки кръгли дупки, които приличат на лунни кратери – това е само според мен… Ако трябва да съм искрена, първата ми асоциация за този кладенец е, че е някаква точка, където слънцето и луната се отразяват в определено време, а по-малките кръгове са звезди на нощното небе.

пътека към Белинташ

DSC02201

 

шипки

 

В този район има много шипкови храсти и местните хора продават мармалад от шипки.

И защото чистият въздух предизвиква всички сетива, добре е да похапнете и нещо традиционно. Аз лично си поръчах боб чорба с ориз. За първи път опитвах такава комбинация. А мястото се нарича комплекс Родопска приказка и е съвсем близо до скалните образувания.

Комплекс Родопска приказка

 

За да следите всички новини от Green Digi Box, заповядайте във фейсбук страницата и я подкрепете, като я харесате тук >> https://www.facebook.com/greendigibox

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment