Пътуване назад във времето – Цари Мали град

Тази история започва в делничен ден, докато преглеждам новините онлайн. Откривам статия за Цари Мали град с няколко снимки. Замислям се, че съм чувала нещо за това място, но пък никога не съм била там. Разглеждам няколкото снимки от възстановени крепостни стени и решавам, че трябва да се посети.

И така в една хубава съботна, есенна утрин тръгнахме към Цари Мали град. Намира се в близост до Самоков и село Белчин, на около 50 км от София. Преминахме с кола през живописния път над Бистрица и Железница, където есента разкриваше вълшебните си багри. Тези цветове ме накараха за пореден път да си припомня моментите, в които в слънчевите есенни дни съм събирала шарени листа, падащи от дърветата.

DSC02130

Пътувахме около 40 минути и стигнахме до табела, сочеща къде се намира търсената от нас забележителност. Похвално по пътя в рамките на 3 км до Цари Мали град имаше поне още 3 табели, които насочват туристите и няма шанс да се объркаш.

Пристигайки там забелязах колко много коли имаше. Честно казано не очаквах, че интересът към това място ще бъде толкова голям. Имаше и няколко туристически автобуса с по-големи групи от ученици.

Паркингът е твърде малък и много от колите бяха спрели по улицата. Замислих се, че явно не са очаквали толкова голям интерес. Между другото е абсолютно безплатен.

Тръгвайки нагоре по пътя към крепостта, се открива пред погледа ти панорамна гледка към селото.

DSC02034

Към хълма и крепостта води едно интересно съоръжение, наречено фуникольор. Събира около 6 души и поради голямата опашка решихме, че ще вървим пеша нагоре. За жалост не мога да споделя колко струва билетчето за него.

фуникольор Цари Мали град

Има две алеи, по които човек може да се качи. Ние избрахме тази вдясно от фуникольора.

DSC02030

В началото започва със стълби, създадени от дървени трупи, но много скоро преминава в чакъл и доста стръмен баир. Вземете си планинските обувки. Ще ви потрябват.

За тези, които все пак също изберат пешеходната разходка до крепостта, но не са по екстремните баири – изберете панорамната пътека вляво от фуникольора. Нея използвахме при слизане и беше доста по-лека като маршрут.

Щом изкачиш баира, стигаш до мястото, където има каса и трябва да си платиш билетче, за да влезеш в крепостта.

Крепост Цари Мали град

Въпреки че голяма част от крепостните стени, кули и сгради са били разрушени, след направени разкопки е проведена една според мен добра реставрация и можем да се насладим на възстановена късноантична крепост.

работно време Цари Мали град

Аз лично никъде не успях да открия работното време на крепостта Цари Мали град в интернет преди да я посетя. Затова запазих тази информация с идеята да бъде полезна.

DSC02043DSC02056

DSC02059

DSC02075

DSC02109

Крепостта има 6 кули и 4 от тях са превърнати в музейна част, където можете да видите накити, съдове, части от бойни оръжия.

Изненадата за мен бе, че освен кропостта, в близост до нея имаше въжен парк и детски площадки.

Не се сдържах и преминах и аз 🙂

DSC02125

Ако все още не сте били там, препоръчвам. Цари Мали град ще ви върне назад във времето като един интерактивен учебник по история. Децата научават много повече, докосвайки се до историята, възрастните също. А когато това е съчетано с красива природа и чист въздух, позитивните спомени са гарантирани.

След голямата разходка отпътувахме към Самоков, където интернет ни препоръча механа “Старата къща”. Менюто е богато, а останалото го оставям на престрашилите се да я посетят.

DSC02134

DSC02137

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment