Таормина, Сицилия – Първа част

Сицилия – остров на противоположностите и крайностите. Тук можете да видите всичко. Повече от това, което дори предполагате. Малко от Италия, малко от Африка, още малко от Изтока, от Запада… Доста е разнообразно и доста древно. Въпреки, че вулканът от време на време напомня за разрушителната си сила, като цяло на острова има запазени толкова старинни крепости, сгради, катедрали, площади, фонтани, крепостни стени, че миналото е съвсем реално, то просто съществува там и е дом на настоящето.

Много хора, които не са стъпвали на Сицилия твърдят, че Рим е истината, когато говорим за запазена старинна архитектура в Италия. И истината е друга и неочаквана дори и за мен (за справка една година по-рано бях за около седмица в Рим). Толкова много и толкова красиви катедрали, съчетаващи най-големите богатства на няколко култури, трудно може да намери човек в Европа. Размахът е мащабен – особено в Палермо.

Как да стигнем до Сицилия? Един много съществен въпрос. Има доста организирани екскурзии с автобус, има и такива със самолет и автобус. Моето пътуване започна с кола. Изминахме разстоянието София – Игуменица за около 5 часа с почивките. Пътях е предимно магистрала в по-голямата си част, проблемът е в България до границата и малко преди Солун. След това пътят е много добър и сравнително ненатоварен като движение.

От Игуменица пътувахме с ферибот до Бриндизи, което е около 8 часа. Малко е досадно толкова време да си само на едно единствено място, но пък е интересно като преживяване. Вижда се Корфу, брегът на Албания, който изглежда съвсем безжизнес, а след това се вижда само море… и пак море… Морска болест не можеш да хванеш и няма как да ти стане лошо, поне през лятото, защото морето е много спокойно при хубаво време. Ако пътуването ти е през нощта, ще видиш и много красиви звезди, всички съзвездия като на звездна карта, красиво е, неописуемо. Неприятното през нощта е, че вятърът на открито е доста силен. Ако пътувате през деня и е лято, подготовката е като за плаж – крем със защитен фактор, шапка, може и по-дълги и удобни дрехи, подходящи за по-високи температури. От вятъра, който духа, е доста прохладно въпреки силното слънце.

20130914_110750

 

20130914_183130

Южна Италия видимо е по-различна от Северна. Тук повечето хора дори не говорят английски. Дори менютата са на италиански почти навсякъде. Това обаче не спира потоците от туристи – от Русия, Англия, Германия. От Бриндизи до Месина са около 450 км. Пътят е смесица от първокласен път, второкласни пътища и магистрала. Като цяло пътят е добър и се минава за около 4-5 часа.

Фериботите от континента за Месина са на всеки 30 минути. Не е нужна предварителна резервация.

Сицилия в тази част изглежда доста по-скалиста и няма много растителност. Месина е известна като вратата на Сицилия. Това е и едно от местата, откъдето се е разпространила чумата към континента. Същото се говори и за Сиракуза, друго голямо пристанище на острова, в южна посока.

Нашето пътуване продължи към Таормина, където си бяхме направили резервация във вила от 18 век. Там има много такива, превърнати в семейни или по-големи хотели. Ако трябва да съм искрена първото ми впечатление за Таормина е чукари, липса на растителност, линия на влак точно до плажа, тесни улици, няма паркинги, всички спират където намерят, всички карат с безумно висока скорост. Ако на километража пише, че вдига 160, италианецът ще направи всичко възможно да кара поне със 170, размерът на колата няма значение – всички са пилоти от F1.

Таормина е популярна туристическа дестинация. Вероятно и поради това цените тук в много отношения са по-високи, отколкото в другите градове и курорти на Сицилия. Та… ако още не съм ви отказала с негативното описание дотук, значи си струва да посетите това място, което просто е доста различно от всичко, което бях виждала по-рано.

На втория ден се качихме в стария град – “Градът на богатите”, градът, създаден още от древните Гърци…

И там определено моето мнение за Таормина се преобърна на 360 градуса. Огромен гръцки амфитеатър с гледка – морска панорама, докъдето ти видят очите. Лифт от долната част на града, който качва групи от туристи до стария град. И като всеки стар град – красива порта, която води към него, стара уличка, древни сгради, закътани магазинчета за подаръци, магазини за плодове, малки тратории – ресторанти с традиционна кухня… красота.

лифтът към Таормина

лифтът към Таормина

портата към стария град на Таормина

портата към стария град на Таормина

Гледка над Таормина

Taormina, Sicily

Амфитеатъра

Амфитеатъра

Гледка от гръцкия театър

Гледка от гръцкия театър

Магазинче за сувенири

Магазинче за сувенири

Там е истинско безвремие. Бира Moretti, сядате на някое заведение с гледка към уличката и вълшебството започва…

20130907_133948

(Следва продължение…) Втора част можете да прочетете ТУК

За да следите всички новини от Green Digi Box, заповядайте във фейсбук страницата и я подкрепете, като я харесате тук >> https://www.facebook.com/greendigibox

 

 

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment