10 признака, че от теб може да излезе добър Мениджър

10 признака, че от теб може да излезе добър Мениджър , а не Меринджей

Едва ли има човек, който би отказал предложението да бъде Мениджър. Преди да вземе това важно решение, е добре човек да си отговори и на няколко важни въпроса дали всъщност е подходящ за тази позиция. От него ще зависи не само собственото му развитие и благополучие, но и това на екипа и компанията, за които всъщност ще работи.

Може да ви се струва странно, но да – мениджърът не работи само за името на компанията и нейните клиенти, а и за неговите подчинени. Това е много често забравяно и недооценявано, което води до доста негативни последици за екипа и работата му като цяло.

Та ето и 10-те признака:

1. Лидер – Да, той трябва да бъде роден “лидер”. Това не се учи, защото или го имаш, или го нямаш като качество. То е част от характера на личността и нейното най-ранно възпитание. Лидерството се проявява в образованието по-късно – в училище, университета, работата. Хората се делят на два типа – водачи и такива, които ги следват. За целта се изисква смелост и решителност.

2. Вдъхновител – Да вдъхновяваш не е никак лесно. Нужно е силно да вярваш в определена цел, да бъдеш разказвач на истории, да умееш да правиш твоята идея обща идея и да “заразяваш” останалите с нея.

3. Мотиватор – Вдъхновението е чудесен старт, но за да го задържиш по-дълго време е нужно да умееш и да мотивираш екипа си. Мотивацията не винаги е финансова/материална. Много често е добра дума, похвала, положителна оценка.

4. Организатор – Сигурно ще си кажете, че това е работа на изпълнителите в екипа. Мениджър, който не успява да организира работния процес със сигурност няма да постигне добри резултати.

5. Психолог – Това всъщност е много важна черта и е една от водещите. Защо? Защото в екипа винаги има различни хора, с различно мислене, с различни възможности и характери. Това са предпоставки тези хора да се мотивират от съвсем различни принципи и да са нужни различни подходи, за да постигнат най-добрите резултати в работата си. Освен това е важно Мениджърът да наблюдава внимателно кой от подчинените му за какво би бил най-подходящ, както и да им задава нови казуси, които да ги развиват в бъдеще.

6. Да делегира права – Добрият мениджър не е този, който ежедневно се занимава с рутинна дейност и може да замени абсолютно всеки човек в екипа си. Той е човекът, който трябва да разбира от работата на хората си, но не да влиза във всеки детайл, а да поставя цели и да очаква конкретни резултати. Той е човекът, който винаги трябва да има общата рамка пред себе си и да управлява процесите в такава посока, че тази рамка да се запазва.

7. Да умее да управлява собственото си време. – Това всъщност е важно, защото човек, който има проблем със собствения тайм мениджмънт никога няма да успее да се справи с чуждия времеви ресурс.

8. Да бъде състезател – Качеството е присъщо за хора, които винаги се стремят да бъдат добри в това, което правят. Характерно е за спортистите, които изграждат постоянство, воля за победа.

9. Да уважава – В работата винаги трябва да има уважение. Много често това се забравя.

10. Да бъде себе си – това може да изглежда малко странно, но всъщност само смелите хора, които вярват в собствените си възможности наистина могат да се стремят към това да бъдат себе си.

manager

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment