About Me

Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща – изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия – Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България – български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и… приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението 😉 Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

 

Природата в Lumix

Posted by on 1:59 pm in Digital, Travelling | 0 comments

Природата в Lumix

През изминалия уикенд имах възможността да тествам LUMIX FZ82. В представянето му пишеше, че се справя много добре със снимки на открито и улавяне на близки и далечни образи. 

Времето беше добро. Пролетта можеше да се запечата в целия й блясък. В градината цветовете и целият нов живот просто чакаха някой да ги забележи.

Всики снимки са направени в режим на автоматичен фокус.

LUMIX FZ82 е оборудван с изключително удобен ултра-широкоъгълен обектив LUMIX DC VARIO 20mm с 60-кратно оптично приближаване (приравнено към 35mm фотоапарат: 20-1200mm), позволяващ заснемане от разстояние на обширни пейзажи, диви животни и птици.

Удобен е за използване и дори човек непрофесионалист може да постигне добри резултати в снимането.

Моделът е с високоскоростен, прецизен автофокус с помощта на DFD (Depth From Defocus) технология (контрастен автофокус, която работи само с Micro Four Thirds обективи Panasonic.) Технологията значително съкращава времето за фокусиране. Тя изчислява разстоянието до обекта чрез анализ на две изображения с различна острота при висока скорост на обмен на данни 240fps. В резултат на това, LUMIX FZ82 извършва автофокус за приблизително 0.09 sec, в режим AFS, при крайна широкоъгълна позиция (CIPA).

Моделът позволява пълни ръчни настройки и контрол за по-креативна фотография. Фотоапаратът има добре оформен захват за стабилно държане с минимална умора, дори при продължително използване. В този ред на мисли е подходящ и за пътешествия, когато искате да имате достатъчно добър апарат със себе си и в същото време ползването му няма да ви умори.

Lumix Z P1030355 P1030358 P1030360 Spring Lumix P1030373

Наръчник на неомъжената жена – интервю с Радостина Христова

Posted by on 8:58 pm in Books, Digital | 0 comments

Наръчник на неомъжената жена – интервю с Радостина Христова

Представям ви Радостина Христова, или както тя обича да се представя – Radostna.

С Радост се познаваме от студентските години, когато учехме във Факултута по журналистика и масова комуникация в СУ. Пътищата ни от тогава до днес се преплитат в света на комуникациите, който в България е доста познат и малък – всеки познава всеки 🙂

Не съм поканила Радост за гост автор, за да разнищваме рекламните кампании и дигиталните комуникации на брандовете в България, а за да си говорим за нейната втора книга.

 

Radostna е автор на първия български безплатен онлайн чиклит СЛЕД 22, който за 2 години (2014-2016) има над 9000 сваляния от radostna.com & ibooks. На 22.11.2016 предстои НЕ представянето, а преживяването на новата й книга НАРЪЧНИК НА НЕОМЪЖЕНАТА ЖЕНА, в която са събрани 10 кратки истории, даващи отговор на въпроси като: Какво да правя, когато ходя с женен мъж? Какво да правя, когато той не ми предлага брак? Какво да правя, когато попадам все на грешния? 

radostinaРадост, как се появи идеята да пишеш Наръчник на неомъжената жена?

Две са основните причини за появата на Наръчник на неомъжената жена. Едната е, че имам няколко приятелки, които постоянно ми разказват истории и все недоволстват от мъжете, а другата е, че изведнъж останах със супер много свободно време и имах нужда да създам не просто книга, наръчник, полезно и забавно четиво, а цял продукт. Исках с усмивка да се обърна към момичетата и да им кажа, че няма нищо страшно да са неомъжени, но в същото време е добре да дават шанс на мъжете, които ги оценяват.

Ще разкажеш ли малко повече за историите в него? Вдъхновени от твоя личен опит ли са?

Историите са вдъхновени от живота на мои познати и от женските сбирки с приятелки. Няма нито една реална, но съм сигурна, че във всяка една от тях има истина и би могла да се отнесе към реални ситуации и хора.

Наръчникът се чете на един дъх. Мислиш ли да го разработиш в бъдеще, да добавиш още истории и да развиеш темите, които си застъпила?

Наръчник на неомъжената жена е кратка и забавна малка черна книжка, която бих искала всяка мацка да има в чантата си или поне в дома си, за да може, като изпадне в една от 10-те описани ситуации, да отвори и да прочете с усмивка какво да прави. На този етап не мисля да развивам съдържанието в наръчника, а по-скоро да погледна и от мъжката позиция.

Да очакват ли феновете продължението?

Ако има продължение, то ще е Наръчник на развързания мъж хах…

Какво да очакват читателите на премиерата на 22 ноември?

Не представянето, а преживяването на малка черна книжка обещава актьорска игра, среща с актуални мъже, които ще коментират темите от книгата, блогъри и подаръци. Коктейлите са от мен.

Какво си пожелаваш на себе си и на читателите на блога?

На читателите ти желая повече време да четат и да се радват на качествено съдържание, а на себе си пожелавам поне няколко доволни необвързани фенки, които благодарение на малката черна книжка да се похвалят с годеж и брак.

Електронната книга ще се продава онлайн на radostna.com & МалкаЧернаКнижка.com. 

naruchnik-cover

Джаджите и пътешествието

Posted by on 4:16 pm in Digital, Travelling | 0 comments

Джаджите и пътешествието

В летния сезон пътувам много. Като се почне от пролетта и чак до късна есен – пътешествията се нижат едно след друго.

“Човек е човек, когато е на път.” – този цитат доста добре описва и моята представа за опознаването на по-близки и по-далечни места. Сигурна съм, че всички, които четете от време на време постовете тук, обичате да пътувате.

Не съм фен на големите куфари, с които едва успяваш да пренесеш целия си товар през митниците по летищата. Ако пътувам за по-малко дни, предпочитам ръчния багаж, една компактна раница върши чудеса. Винаги е по-лесно от самолета да избера някой скоростен влак и да обиколя още хиляди километри.

За сметка на по-малкото дрехи и обувки в багажа винаги гледам да намеря място за няколко джаджи, които правят пътуването ми по-приятно – добрите слушалки, електронният четец, фотоапаратът. Ако остане място, взимам и Lenovo-то (Lenovo Yoga 2 Pro Laptop) Вече е на година и половина и работи добре. Най-важните характеристики, които изключително оценявам, са това, че е лек, бърз, компактен. Идеален е за пишещ човек.

lenovo

В едната раничка място за няколко книги няма и точно, когато пътувам моят Kindle PaperWhite е идеален, за да си взема и доста неща за четене. Хубавото е, че има подсветка и така няма значение точно колко е тъмно около мен. Винаги мога да си чета без да притеснявам хората. Идеален е докато седиш в самолета, във влака, на ферибота.

Фотоапаратът ми е ветеран – Sony Alpha. Вече не се предлага точно моят модел, но на сайта можете да разгледате доста нови варианти. За мен тази серия е идеална за любител фотограф. Голяма част от снимките в блога са направени с него 🙂 Все още ми върши добра работа.

sony-alpha

За слушалките е най-важно да са ми удобни и звукът да бъде наистина богат и чист.  HD6M от Panasonic вършат чудесна работа. Повече за техните характеристики можете да прочетете на сайта на HiComm тук >> http://hicomm.bg

Това са няколкото технологични джаджи, които винаги намират място в моя багаж. Очаквам с нетърпение следващото ГОЛЯМО ПЪТЕШЕСТВИЕ 🙂

HD6ME_Lifestyle

И за финал – в тази жега мисля да похапна малко сладолед. Този тук е сицилиански от пътуването ми до Палермо.

icecream

 

Рим, Неапол и Скаури

Posted by on 7:52 pm in Travelling | 0 comments

Рим, Неапол и Скаури

Любовта към Италия е константа за толкова много хора по света. Пленява ни с древност, изкуство, гениалност, мъдрост, вино, слънце, море…

Този път за пътешествието си в Италия ни разказва Анелия.

ще откриете полезна информация за това как можете да планирате обиколка на Италия съвсем сами

да изминете няколкостотин километра с влакове, за да достигнете до различни точки, тръгвайки от гара Термини, Рим

препоръки за интересни места, които да разгледате

такси и работно време на музеи

  • AnyАнелия работи като финансист във фирма, занимаваща се с превоз на автомобили с автовози в България и чужбина. Любимо хоби – ръчно изработени картички, покани и подаръци. Голямата й страст са пътешествията и гурме кухнята. Почитател е на силните усещания. Обича да поема рискове. Смята, че няма неосъществими мечти – всичко е въпрос на желание и смелост. Любим цитат: „Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот” Повече за нейното хоби – ръчно изработени картички, покани и подаръци можете да научите тук: >> https://www.facebook.com/LUX-handmade-cards-accessories

 

 

Ани, с какво те привлече дестинацията Италия?

Романтиката и античността, красивите гледки, паметниците от световно значение, историята, културата и разбира се италианската национална кухня.

Как реши да пътуваш без туроператор в Италия? Колко време организира пътуването си и какви стъпки предприе предварително?

Предполагам, че на всеки човек му се е случвало един ден да се събуди и да му се прииска да направи нещо интересно, вълнуващо и незабравимо. Е, поне на мен това ми се случва постоянно 🙂

Беше 15 юли 2016 г. /сряда/. Нямах никакви планове за предстоящия месец август. Бях обмисляла идеята да си организирам екскурзия до Южна Италия, но не бях решила нито къде точно да отида, нито как. И без много да мисля отворих сайта на WIZZ AIR, за да проверя колко струват самолетните билети до Рим /Roma/. Бях гледала цените около месец по-рано и за датите, които бях избрала, 01-08 Август 2016 г., двупосочният самолетен билет София-Рим беше около 200 евро без чекиран багаж /цената за 1 бр. куфар в едната посока беше 30 евро/. За щастие, на 15 юли, когато проверих цената отново беше по-ниска с 50 евро. Без да се колебая си резервирах самолетен билет за 01-08.08.2016 г. Общата цена с включен чекиран багаж беше 412,98 лева. Тъй като често проверявам цените на самолетните билети, мога да кажа, че най-евтин самолетен билет може да се купи в средата на седмицата между 00:00 часа и 07:00 часа. Тогава търсенето е по-малко и цените на билетите са по-ниски. Имаше временна промяна в летището, на което кацат самолетите на WIZZ AIR. Вместо на Фиумичино /Fiumicino/, кацаха на Чампино /Ciampino/. Това се оказа по-добрият вариант за мен, тъй като Чампино е по-малко летище и е по-близо до Рим /на около 15 км/. Фиумичино е на около 30 км от Рим. Оставаха само  две седмици до пътуването ми, а имах само самолетен билет. За първи път реших да не резервирам предварително хотели, където да отседна, тъй като не бях решила дали ще остана в Рим всички нощувки. Единственото, което направих предварително, е да си набележа някои хотели в Рим, където има свободни места и бих могла да отседна. И така без никакъв предварителен план за предстоящото ми пътуване и само със самолетен билет и куфар се отправих към едно вълнуващо преживяване…

Кои места реши да посетиш предварително и кои реши да посетиш в последствие?

Като човек, който вече е посещавал Рим, не си бях набелязала конкретни места за посещение в Рим. Това, което бях решила предварително, е да си организирам една екскурзия да град Тиволи /Tivoli/ – посещение на вила дЕсте /Villa d’Este/ и вила Адриана /Villa Adriana/. В последствие, след 2 нощувки в Рим, реших да се отправя на юг и да прекарам остатъка от дните си в Неапол /Napoli/.

Ден първи. Пристигнах на летище Чампино в Рим. Отпътувах за гара Термини /Termini/, където се настаних в хотел. Районът е подходящ за отсядане, тъй като е едновременно близо до центъра и до гарата.

Първият ден от престоя си в Италия го посветих изцяло на Рим /пешеходна обиколка на града/.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Piazza Navona

Piazza Navona

Това беше второто ми посещение на Рим и вече бях разгледала всички  забележителности в града. Реших да се отдам  на разпускаща разходка и да се опитам да се слея с местните. Аз не бях онзи турист, който бях първия път, когато отидох в Рим. Вече нямах за цел да се опитвам в рамките на един ден да посетя всичко, впускайки се в една надпревара с времето, тичайки от опашка на опашка, редейки се по входовете на забележителностите и плащайки високите такси в музеите. Моята цел на това пътуване беше да се почувствам като местен, да видя как живеят хората в Италия. Като човек, който е влюбен в италианския език и култура и привлечен от заглавието на един филм ‘Everybody wants to be Italian’, ми се прииска да разбера какво е да бъдеш истински италианец, а не обикновен турист. Разхождах се из улиците на града, купувах си пица от местата, където нямаше никакви туристи, а имаше само местни. И за да се слея изцяло с обстановката се хранех, както италианците го правят /намирах си някое свободно стъпало и си сядах на земята/. Не пропуснах, разбира се, да ям и от прочутия италиански сладолед. Следобед отивах в някое кафене/бар и си взимах от прочутия коктейл Шприц /Spritz/, който пият всички италианци /коктейлът се състои от вино Prosecco, ликьор Aperol и газирана вода/. Напитката действа разхлаждащо в горещите летни дни. Вечер пиех бира Moretti или Tennent’s

Любимото ми място за разходка в Рим е парк Вила Боргезе /Villa Borghese/. Това е най-големият обществен парк в Рим с изкуствено езеро, храмове, фонтани, статуи и музеи.

 

Ако отивате за първи път в Рим, не планирайте пътуването си през месец август. Повечето от фонтаните не работят. Дори най-известният фонтан в Рим – Фонтана ди Треви/Fontana di Trevi/, където хората хвърлят монети, за да се върнат един ден отново в Рим, също беше в ремонт. Температурите през месец август са много високи. По-голямата част от местните хора не работят и в града остават основно работещи емигранти.

Ден втори. Отправих се към Тиволи. Градът се намира на около 30 км от Рим. Тъй като беше 2 август /неделя/, входът за посещение във вила Адриана и вила д’Eсте беше безплатен.

 

В повечето градове в Европа всяка първа неделя от месеца входът за разглеждане на забележителности е безплатен. През останалото време цената за всяка една от вилите е 8 евро. В горещите дни препоръчвам да разгледате вила д’Естe, тъй като там има много фонтани и е по-прохладно.

Villa Adriana, Tivoli

Villa Adriana_1

Villa Adriana

Вилите край Рим

Вила д’Есте е вила с един от най-красивите паркове в Европа. Тя е културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Вилата е една от най-красивите в Италия от архитектурна гледна точка с дворец и градини, повлияни от ренесансовата култура. Изградена е по желание на кардинал Иполито д’Есте, син на Лукреция Борджия. Главният архитект на градината е Ливио Агрест. Едни от шедьоврите в градините са „Фонтанът на Дракона“ и „Фонтанът на яйцето“.  Вила Адриана също е един от обектите на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО. Представлява комплекс от 30 сгради. Създадени са между 118 и 134 г. по времето на римския император Адриан. Има архитектурни елементи от Египет, Древна Гърция и Рим.
Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa Adriana

Villa Adriana

Ден трети, четвърти и пети. Ремонтните дейности в Рим и жегата ме накараха да се отправя на юг, където да потърся разхлаждащия морски бриз…Отпътувах за Неапол. Отседнах в района на Пиаца дел Плебишито /Piazza del Plebiscito/ – в превод означава Площад на народа. Районът е подходящ за отсядане, тъй като много от забележителностите са скупчени там на пешеходно разстояние едно от друго в периметър до около 1,5 км.

Piazza del plebiscito, Napoli

Piazza del plebiscito, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Неапол е столицата на юга – мръсен, хаотичен, пълен с джебчии, опасен и въпреки това носещ своето великолепно очарование, което може да те накара да се влюбиш в него завинаги.  Разположен е на невероятно красив залив, драматично изпъкващ на фона на вулкана Везувий.

Местните хора са абсолютни патриоти. За тях съществува само един единствен град /Неапол/, един единствен език /неаполитански език – местен диалект, който няма нищо общо с италианския език/, една единствена пица /Pizza Napoletana/ и един единствен футболен отбор /Napoli/. 

Неапол беше нова и непозната територия за мен и затова го обикалях по препоръки от други туристи, които открих в интернет. Започнах обиколката от Пиаца дел Плебешито – най-големият площад в Неапол.  Полукръгъл площад от XIX век, граничещ от едната страна с кралския дворец /Palazzo Reale/, а от другата с неокласическата фасада на църквата Сан Франческо ди Паола /San Francesco di Paola/, построена по модел на Пантеона в Рим. Две статуи на конници стоят пред църквата, едната изобразява Фердинанд I Бурбонски, а другата – Чарлз III Бурбонски. Дворецът е построен през XVII век от архитекта Доминико Фонтана. 

Входната такса за кралския дворец е 5,50 евро. Работното му време е от 09:00 – 20:00 часа /сряда – почивен ден/. Полезен сайт за двореца >> http://www.coopculture.it/heritage.cfm?id=76
 

Наблизо е театър Сан Карло. Построен е през 1737 г., в неокласически стил, по случай рождения ден на краля /3500 седящи места/. Театърът е сред най-прочутите оперни сгради в Италия. http://www.teatrosancarlo.it/

Точно срещу Сан Карло се намира галерия Умберто I. Построена е между 1887 – 1891 г. Галерията представлява публична търговска галерия, която съдържа кафенета, магазини. Проектирана е от Емануел Роко и е кръстена на тогавашния крал на Италия – Умберто I. Архитектурата на галерията наподобява тази на галерията Виторио Емануел II в Милано. Входът е свободен. 

Следващо интересно място е Пиаца Муничипио, където се намира замъкът Кастел Нуово /Castel Nuovo/ – един от символите на Неапол. 

Кастел Нуово

Той представлява типичен средновековен замък. Построен е по нареждане на крал Карл I Анжуйски. Преди Карл I да дойде на власт, столица на кралство Неапол е бил град Палермо, а кралска резиденция в Неапол бил Кастело Капуано. След възкачването на Карл I на престола столица станала Неапол и бил построен нов дворец. Кралят държал новият дворец да бъде близо до морето. Строителството му започнало през 1279 г. Днес Кастел Нуово е музей, в който са изложени скулптури от бронз и сребро, стенописи и картини на видни неаполитански артисти от 17-20 век. Входът е 5 евро. http://www.comune.napoli.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/EN/IDPagina/1372
 

Посетете замъка Кастел дел Ово /Castel dell’Ovo/. Замъкът Кастел дел Ово е масивна и внушителна средновековна крепост, която днес е една от най-атрактивните исторически забележителности на Южна Италия. Кастел дел Ово е разположен на малък полуостров Мегариде /Megaride/, който в миналото е бил остров. Кастел дел Ово е едно от първите неща, които ще видите в залива на Неапол. Входът е свободен. http://www.castel-dell-ovo.com/

Посетете вулкана Везувий – входна такса 8 евро. http://www.guidevesuvio.it/

Непременно посетете парка Вирджилиано /Parco Virgiliano/ – най-големият градски парк в Неапол. Насладете се на множеството великолепни гледки, които се разкриват от парка – изглед към целия залив на Неапол, към крайбрежието на Амалфи и Соренто, към Везувий, гледката към островите Иския /Ischia/, Капри /Capri/ и Прочида /Procida/http://virgiliano.it/

Шопинг

Разходете се по търговската улица „Виа Толедо” /Via Toledo/ в идеалния център на Неапол /прекрасна улица за пазаруване с множеството си разнообразни магазини/. Ако искате да спестите пари, отбийте се в магазините и открития пазар на „Корсо Джузепе Гарибалди”.

 Ресторанти

Пиците в Неапол са много по-вкусни от тези в Рим и са на по-ниски цени. Pizzeria Starita е ресторант, където може да хапнете вкусна пица на цени до 7 евро. http://www.pizzeriestarita.it/fullscreen/pizzerie_napoli/188-2-2/?lang=it

Ден шести и седми. Последните два дни от пътуването си реших да прекарам на плажа. Обмислях възможните варианти накъде мога да се отправя. В началото бях решила да отида на юг към популярните туристически места като Амалфи, Позитано, Соренто или малко по-неизвестния град Вико Екуенсе, където може да се насладите на великолепни гледки, но не и на хубав плаж…но както споменах преди малко, бях решила да отида на място, където да прекарам времето си на плажа. Местни италианци ми препоръчаха да отида в Скаури, спокойно място с дълга и красива пясъчна ивица, където има основно местни хора. Плажът е чист и не е претъпкан. Чудесно място да се отпуснете и да релаксирате.

spiaggia di Scauri Minturno_1

spiaggia di Scauri Minturno

spiaggia di Scauri Minturno_2

spiaggia di Scauri Minturno

Какъв тип транспорт използва по време на пътуването и какъв бюджет отдели за него?

София – Рим – София – със самолет. Цена 412,98 лева с включен 1 бр. куфар. През месец Август цените на самолетните билети до Рим са най-високи.

Летище Чампино – Гара Термини – с автобус. Цената е 4 евро.

В Рим се придвижвах пеша или с метро. Цената на един билет за метрото е 1,5 евро.

Рим – Тиволи – с влак. Стига се за около 50 минути. Цената на билета е 3 евро. Влакът се хваща от гара Тибуртина /Tiburtina/. От гарата до вила дЕсте се стига пеша за около 15 минути. За да стигнете до вила Адриана, трябва да хванете автобус линия 4. Цената на билета е 1 евро.

Рим – Неапол – с влак. Цените на билетите започват от 13 евро /времетраене на пътуването около 2 часа/ и достигат до 44 евро-100 евро – бързи влакове /времетраене на пътуването около 1 час/

В Неапол се придвижвах пеша или с метро. Цената на билета за метрото е 1,2 евро.

Неапол – Минтурно-Скаури /Minturno-Scauri/ – с влак. Цените на билетите варираха от 4,60 евро до 12,50 евро, в зависимост от часа на тръгване. Времетраене на пътуването около 1 час.

Разкажи ни за местата, където отсядаше – доволна ли си от обслужването, каква сума бе нощувката на различните места? Прави ли резервации предварително и през какви сайтове? 

В Рим отседнах в хотел близо до гара Термини. Районът е подходящ за туристи, които обичат да вървят пеша. Едновременно си близо до гарата и до центъра на града. Минималната сума, която трябва да отдели човек за хотел 3*  в този район през месец август  е 40 евро за единична стая или 50 евро за двойна стая. За съжаление, когато човек пътува сам цената на нощувката, която трябва да плати е почти същата, каквато е и за двама.

В Неапол за същата цена човек може да получи малко по-добри условия и да бъде в центъра на града. Аз отседнах в близост до Пиаца дел Плебешито. Мястото е идеално за посещение на туристическите забележителности в града.

Обслужването в хотелите е добро.

Аз не съм правила предварителна резервация за хотел. Намерих си хотелите на място. Аз ви препоръчвам да направите предварителна резервация за хотел, защото особено през месец август, трудно могат да се намерят хубави свободни стаи в хотелите. В случай че решите да направите резервация за хотел в Италия, местните използват този сайт:

http://it.venere.com/

Тук можете да намерите изгодни оферти за хотели и да платите на място в хотела в деня на настаняването.

С какъв бюджет е добре да разполага човек за твоя престой от 7 нощувки, за да се чувства комфортно и да се наслади на пътуването?

Бюджетът, който аз бях отделила за пътуването си, беше 1000 евро /в тази сума се включват всички разходи за транспорт, храна и хотел/

 

С какво те обогати пътешествието в тази част на Италия?

За Италия мога да говоря дълго и то само с любов. Впечатлена съм от италианската кухня, отличните вина, морските курорти, модата, музиката, историята, местните жители, които обичат и уважават родината си с цялото си сърце. Смятам, че всеки един човек трябва да говори с такова  уважение за собствената си родина, да обича и цени семейството си, точно както правят  италианците.

И не забравяйте, че няма нищо по-прекрасно от това да се завърнете в Родината си с всичката тази положителна енергия от пътуването  и на летището да ви посрещнат любимите ви хора, тръпнещи от очакване да ви видят отново, и чакащи с нетърпение да споделите с тях цялата тази емоция, която сте преживели!

Какви са следващите ти планове за пътуване?

Следващият ми план за пътешествие е почивка на остров Бали и Сингапур. Нямам търпение да се впусна в това незабравимо приключение с любимия ми човек.

снимки: Личен архив

Благодаря ти, Стар!

Posted by on 3:51 pm in FairyTales | 0 comments

Благодаря ти, Стар!
Van Gogh

Van Gogh

Вървя по асфалта. Алеята е гладка и равна. Вятърът раздухва леко посребрелите ми коси. Мирише на пролет. Зелено е. Толкова е зелено, че носът ми се опитва да поеме всичкото зелено наоколо. Усмихвам се. Чуват се детски гласове. Малките тичат. После спират, закачат се помежду си и пак хукват. Пролетта е като децата – не можеш да й се наситиш. Мисля си, че нямам достатъчно пространство в гръдния кош, за да разпъна белите си дробове така, че да поемат повече от пролетта. Вдишвам, усмихвам се. Издишвам. Става ми леко и криввам от асфалта. Обувките ми са с тънка подметка. Така усещам всяко камъче под ходилата. Чувствам се жив. Разпознавам с докосване релефа. Усещам мекотата на прясната зелена трева. Много е мека, толкова, че се събувам бос. Гъделичка ме по краката. Нося обувките си в ръка като малко дете. Не, по-скоро като възрастен, който се радва на живота като малко дете. Когато бях малък, губех обувките си често. Забравях да ги нося в ръка или изпусках някоя някъде.

Стар е около мен – винаги на няколко метра напред. Души. Проучва територията – любимата му разходка в парка. Всеки ден сме така. Вървим и се наслаждаваме на живота. Аз съм стар, а той е млад. Само името му е Стар. Идва от звезда, на английски. Казвам го, за да не се заблудите. Съседът ми още ми се смее, че съм му дал това име, но за мен той е златна звезда и му подхожда.

Усмихвам се. Стар върти доволно опашка. Толкова е шумен, че прави вятър с нея и буквално ме пляска по панталона. Така прави, когато е открил нещо и е доволен. Показва ми, че е щастлив.

Продължаваме напред. Вървим заедно по меката трева. Тревата свършва. Така е в парковете – рано или късно се озоваваш пак на асфалтовата алея. Слагам обувките и каишката на Стар. Стои близо до мен – примерно. Хората ни се възхищават. Усещам го. Ние сме перфектната двойка. Няма да давам сравнения с други перфектни двойки. Ние сме несравними.

Стигаме до светофара. Тук е краят на парка. После идва ред на улицата и квартала. Това е от онези натоварени светофари, които нямат звукова сигнализация. Но аз съм стар. Толкова стар, че помня времената, когато нямаше дори светофари, камо ли звукова сигнализация.

Стар е млад, на него не му трябва звукова сигнализация. Светва зелено и Стар ме подръпва напред. Аз включвам белия бастун в действие и започвам да потропвам пред себе си с него. Не че ми трябва. Правя го за околните, за да ме виждат. Аз виждам всичко кристално, нали си имам Стар. Той е моята звезда в нощта на слепец. Всеки ден му казвам по няколко пъти: „Благодаря ти, Стар!“

 

Южна Сицилия – трета част

Posted by on 5:28 pm in Travelling | 0 comments

Южна Сицилия – трета част

На юг, на остров Сицилия, действително живеят едни от най-слънчевите и топли италианци, или по-скоро сицилианци, както мисля, че те обичат да се самоопределят. След като посетихме първо Таормина, вулкана Етна и Сиракуза, нашето пътешествие с кола продължи в посока област Рагуза, най-южната област на острова. В тази област бяхме набелязали няколко дестинации, всяка от които носеше своето очарование и се открояваше от всичко видяно досега на острова. Столицата на областта носи едноименното име – Рагуза, но преди да Ви разкажа за нея, ще продължа хронологично по пътя ни. След като тръгнахме от Сиракуза, където останахме само един ден и не нощувахме, за по-малко от 2 часа се придвижихме към нашата следваща точка, където бяхме направили резервация за 4 нощувки – достатъчно време, за да отидем на плаж (в тази област са едни от най-красивите пясъчни плажове на острова), да посетим Рагуза и Модика. Първоначално бяхме направили резервация в една вила от 18 век, в Испика (Ispica), но по стечение на обстоятелствата, липса на ток, съдбата ни заведе в следващия най-близак град Позало (Pozzallo), където се намира и пристанището откъдето тръгват фериботи до Малта. През booking.com в последния момент успяхме да открием възможност за настаняване в  Brezza Marina. Специално публикувам линк, защото собственикът на този малък, семеен хотел толкова много се грижеше за доброто настроение на гостите си, съпругата му приготвяше страхотна италианска закуска и мммм кафе, дори аз пропих кафе там 🙂 Та, ако случайно пътувате натам, мястото си струва. Собственикът ще Ви разкаже и много за областта Рагуза и ще Ви даде детайлна информация къде си струва да се отиде и какво задължително трябва да видите. Вероятно един ден пак ще се върнем точно там, когато отново посетим Сицилия 🙂

Модика (Modica)

Бяхме в този район по първоначален план, за да си починем от история и да помързелуваме на прекрасния плаж на Пазало, но след разказа, който чухме за Модика, нямаше как да не посетим стария му град, известен със сградите си от бароковата епоха. Истината е, че този град не попада често в популярните гайдове за туристи и това си пролича и когато се озовахме там. Почти нямаше туристи – един, два автобуса, които бяха спрели пред катедралата Сан Пиетро. Аз за първи път попадам на подобно призрачно място. По архитектурата ясно се вижда, че някога това е бил процъфтяващ град, но в 21 век е останал само спомен за неговото величие. Струва си да се посети, особено от ценители на изкуството.

Modica

Modica_Old_town

Modica_Old_town_detail

Modica_Cathedral_1

Modica_Cathedral

Modica_S.Pietro_Rococo

Modica_S.Pietro_Detail

Modica_street_view

Modica_Tower_Clock

Modica_View_Cathedral

Duomo_di_S.Pietro_Modica

 

Тъй като не очаквахме, че ще прекараме повече от половин ден в Модика, в Рагуза стигнахме привечер и не успях да направя снимки с моя фотоапарат. Самият град не е нещо впечатляващо, особено след като бяхме посетили часове по-рано Модика. Рагуза също има стара част, разположена на хълм, и препоръчвам, ако Ви остане време, да я посетите. Тя е била изоставена от голяма част от жителите след голямо земетресение в района през 17 век. Така се оформил настоящият град.

Ното (Noto)

Ното се намира в провинция Сиракуза. От Позало не е далеч и решихме да го посетим при отпътуването ни към Палермо по магистралата от Катания. Пристигнахме в стария град на Ното сутринта към 10.30. За около 2 часа успяхме да посетим всички основни забележителности просто защото те са на една улица. Когато минеш под арката със символа-пазител на града, рязко попадаш в свят от миналото, като декори на филм. Ното е обявен за част от световното културно наследство от Юнеско през 2002 г. и има защо. Освен църквата, ние посетихме театъра, който е първият от подобен тип на острова, построен е преди този в Палермо – Масимо, един от най-големите в Европа. Препоръчвам да посетите и два музея – единият е дворецът, известен с балната си зала, където за първи път е използвана техниката таваните да са изрисувани така, сякаш са релефни, а другият е свързан с историята на града и има интересни артефакти. В края на тура ни по забележителностите седнахме и да хапнем. Сицилианската кухня в тази част на острова е мелодия за стомаха. Разгледайте снимките и ще разберете защо 🙂

 

Noto_eagle

Noto_porta

Noto_Old_town

Noto_Cathedral_Detail

Noto_Cathedral

Noto_Cathedral_Details

Noto_Museum_details

Noto_Museum
Noto_Theatre
Noto_magnets
Fruti_di_Mare

Подготовка за сватба

Posted by on 3:58 pm in Design, Fashion | 0 comments

Подготовка за сватба

Сигурно сте чували клишета като “Това е най-важният ден в живота ми”, “Цял живот съм си представяла този ден” и какво ли още не. Това обикновено са изречените или неизречените думи на бъдещата булка. При повечето мъже такива мисли обикновено не съществуват, тъй като не ги вълнува от детството им този важен ден. (Това въобще не означава, че не се вълнуват в самия ден 🙂 )

Сватбата е ден, за който се готвим доста дълго време, минава като един миг и после остават спомените. Преди известно време и аз бях в центъра на такова събитие и тъй като на доста познати им предстои този важен ден – реших да споделя няколко полезни съвета от личния си опит, които могат да бъдат полезни на всеки, на когото скоро му предстои сватба.

Съвет номер едно: Не бързайте да планирате

Много хора още с годежа започват да мислят за подготовката за този ден. Ако няма фактори, които да Ви притискат във времето, по-добре се насладете на момента и се опитайте поне няколко седмици да не мислите за подготовката за сватбата.

Съвет номер две: Не подценявайте времето за организация

Всъщност времето да организирате всичко се оказва един не кратък период. Преди да се впусна в планирането 5-6 месеца ми изглеждаха като цяла вечност, но всъщност точно толкова време беше необходомо за приготвянето на всички детайли.

Едно от най-важните неща е да пресметнете колко гости смятате да поканите, с какъв бюджет разполагате, каква локация сте си харесали и дали ще бъде подходяща за броя гости, който очаквате.

В самото начало не е особено лесно да направите списъка с гостите. Добре е да участвате и двамата в подготвянето на списъка и след това да го обсъдите. Понякога се случва така, че и родителите имат допълнителни идеи за гости. Преценете колко широк кръг от роднини, познати и приятели ще бъдат включени. В наши дни някои младоженци решават да разделят тържеството на две части – за по-възрастните роднини и семейни приятели – и друго за по-младите им приятели. Аз лично не съм привърженик на подобно разделяне, защото така може да се окаже, че разделяте по определен критерий хора, които биха се радвали да се видят на сватбата Ви и да празнуват заедно. Но в крайна сметка това е личен избор на младоженците и каквото и да решат, гостите ще трябва да се съобразят.

Във времето е възможно да се наложи да добавите още хора в списъка. Имайте предвид, че колкото по-рано го финализирате, толкова по-лесно ще Ви бъде да определите локацията, тъй като почти няма такива с неограничен капацитет 🙂 Добре е да си оставите резерви като брой места – нека има поне десетина повече от броя гости, който очаквате. Винаги може да дойде и някой в последния момент.

Съвет номер три: Изберете първо локацията

След като сте определили броя на гостите и вече сте наясно горе-долу колко човека ще бъдат, можете да направите и списък с предпочитани локации.

Напоследък доста сватби се правят на открито – в градина. Това наистина е чудесно, но може да бъде и доста рисковано, защото зависите изцяло от времето. Винаги може да вали – без значение дали датата е през август, юли, юни… Точно затова градинските партита трябва да имат алтернативен вариант. Ако изберете сватбата да се провежда в градина – харесайте такава локация, която задължително да може да побере гостите Ви и в затворен ресторант, в случай но лошо време. Задължително след като сте си харесали подходящата локация – говорете с управителя на обекта за подобна възможност – да пренаредят всичко, в случай че времето е лошо и градината отпадне като вариант.

Обсъдете и възможностите за декориране с него, тъй като някои ресторанти имат по-специфични ограничения. Поискайте да Ви изготвят минимум три варианта на меню. Поинтересувайте се какви са възможностите за внасяне на допълнителен алкохол, както и дали ще плащате допълнително за неговото сервиране. Всяко място си има различни изисквания и е добре да се запознаете с тях предварително, а не да ги научите в деня на сватбата или непосредствено след нея.

Съвет номер четири: Не подценявайте цветните декорации

Много хора смятат, че това е излишен разход и могат да използват някакви семпли цветя, които самият обект така или иначе слага на масите. Всъщност цветните декорации правят атмосферата много по-различна. Точно поради това според мен е добре да се отдели бюджет и за това. Важно е с флористът да отидете на място в обекта, да разгледате, да определите броя маси и да избистрите концепцията на Вашата сватба.


 

Съвет номер пет: Сватба без концепция е равно на пълна каша

Ако нямате концепция, много вероятно е така да се смесят различни стилове в украсата, поканата, тортата, храната, че гостите Ви да не запомнят абсолютно нищо от този ден. Все пак се предполага, че именно на този ден ще представите Вашето бъдещо семейство пред половин дозина хора, които дори не сте виждали и за много от които само сте чували.

Концепцията ще помогне за абсолютно всичко – избора на локацията, стил на интериора, дизайн на покана, подаръци за спомен на гостите, стил на цветната декорация, избор на меню, торта, дори дрехите на младоженците.

DSC_0938

Много често, след като сте наясно с концепцията, виждате как картината на цялото събитие се сглобява като пъзел. Така на всички, които са ангажирани с определена дейност – торта, цветя, украса и т.н. ще им бъде много по-лесно да Ви предложат точно такова решение, от което имате нужда и ще одобрите много по-лесно и бързо.

В момента има много варианти да открием определена визия на нещо в интернет, което да ни направят точно така. Със сигурност в Pinterest по ключови думи можете да откриете адски много информация – от идеи за украса, до идеите за грима и прическата.

Съвет номер шест: Работете с ясни скрокове с всеки от подизпълнителите, в случай, че не сте си наели специален сватбен агент.

Сроковете са много важно нещо, защото иначе нещата просто биха излезнали извън контрол. Трябва да имате ясни срокове до кога очаквате да получите оферта, до кога ще върнете отговор и ще направите избор и кога ще направите оглед със съответния подизпълнител или тестове, така че всичко да сте преговорили предварително.

Съвет номер седем: Не подценявайте детайлите

Всеки детайл си има важно място и точно поради това нищо в този ден при организацията не е за подценяване.

в ресторанта:

– преценете точно как ще бъдат разпределени гостите по маси

– преценете къде искате да бъде Вашата маса

– проверете дали има достатъчно място за дансинг и дали въобще е обособено такова място

– вижте къде е подходящо да бъде поставено озвучаването и къде ще бъде DJ-ят и/или водещият. Имайте предвид, че те трябва да виждат всичко от мястото където са, а не скрити в някой ъгъл, откъдето да не можете да си кореспондирате само с поглед.

– обсъдете с флориста как ще бъде разпределена украсата и го стиковайте с управителя на обекта.

– дегустирайте предварително менюто, което сте избрали. Преценете дали количеството е достатъчно. Не забравяйте, че някой от гостите Ви може да бъдат вегетарианци или вегани. Проучете това предварително и предвидете меню, специално за тях.

Съвет номер осем: Подгответе таблица за бюджета, където много внимателно отбелязвате разходите за всяко перо, за да няма изненадани след събитието и вписвайте  ясни срокове кога ще трябва да се платят съответните неща.

Още малко съвети:

За Нея и за Него – визията

DSC_0936

Обикновено дамите имат по-специфични изисквания. Добре е все пак стиловете Ви в облеклото да бъдат съобразени. В повечето случаи мъжете правят компромиси, за да подхождат на булката.

– Ако си купувате готова рокля, не я взимайте много предварително – месец, два преди събитието е достатъчно рано. Понякога отслабваме, а друг път напълняваме и не са редки случаите, в които роклята се стеснява, а после се разширява и само губим време и средства.

– Ако роклята се шие по поръчка – определете шивача поне 3-4 месеца предварително и се договорете за цената и сроковете. Добрите шивачи са доста заети, затова е важно да разговаряте с тях 3-4 месеца преди датата. Самото ушиване и проби вероятно няма да Ви отнемат повече от един месец. Това отново зависи от Вашата натовареност и тази на дизайнера. Все пак се правят минимум 3-4 проби по време на процеса, така че ще трябва да отделите време. При шиенето по поръчка имате два варианта – или да си харесате рокля от списание, снимка в интернет и т.н. и да я занесете и да обсъдите с шивача възможностите за ушиване на модела, или да се доверите изцяло на дизайнера и той да Ви нарисува модел, подходящ за Вас, като се съобрази с изискванията Ви. Ако се решите да си шиете роклята, отидете в някой магазин и пробвайте различни типове рокли, за да придобиете представа как Ви стоят различните обеми и дължини. Понякога си мислим, че ще бъдем страхотни с дълга рокля и дълъг шлейф, но се оказва, че нито можем да вървим с тази рокля, камо ли да танцуваме с нея. Да не говорим, че просто може да не Ви подхожда определена дължина или цвят.

– Ако роклята Ви е под наем. Тогава ще бъде най-лесно да тествате и да изберете, защото обикновено местата, където се отдават под наем, поддържат доста голямо количество и разнообразни модели.

– Грим и прическа: Направете си предварително тест както на прическата, така и на грима. Най-добре в един и същи ден, за да видите как ще се съчетаят. Отново говорете с фризьора и гримьора поне два-три месеца преди събитието, за да сте сигурни, че ще бъдат свободни. След като Ви направят тестовата прическа и грим, направете си снимка, за да имате ясно запечатан спомен как сте изглеждали. Можете да улесните отново фризьора и гримьора, като им покажете визии, които вече сте харесали. Тук отново е мястото те да Ви посъветват дали ще Ви подхожда, или нещо трябва да се промени.

me

– При мъжете изборът на костюм е сякаш по-лесен. На пазара има изключително много български и чужди марки. Реално ако мъжът е със стандартни размери и не трябва да се прекроява или стеснява нещо – за две три седмици, можете да разгледате различни варианти и да изберете.

– Обувките: Най-важното, освен че трябва да си подхождат на цялостната визия, обувките трябва да бъдат удобни. В това отношение не трябва да се прави никакъв компромис. Само болката в краката може да Ви провали целия ден, което въобще не си струва.

– Пръстените: В наши дни има изключително голямо разнообразие от марки, предлагащи брачни халки и възможностите са неограничени. Можете да поръчате дори през интернет. Но имайте предвид, че размерът може просто да не го уцелите и да стане така, че да трябва да се преработва. Има и много добри майстори-бижутери, които ще Ви направят пръстен по Ваш модел или ще Ви предложат тяхно решение.

Още организационни детайли:

– фото и видео заснемане: Понякога е нужно да изберете Вашия фотограф поне 6 месеца преди сватбата. Най-добрите доста бързо стават заети, а е важно да имате хубави снимки от събитието, защото след време спомените избледняват. Що се отнася до доброто видео заснемане – не са много екипите, които на добра цена, ще Ви предложат добър продукт. Тук изцяло трябва да прецените дали имате бюджет за видеото, защото с малко пари и без монтаж или с лош такъв, по-добре е въобще да не си давате парите на вятъра.

– тортата: освен че трябва да изберете вкуса на Вашата торта и да я дегустирате, е важен и проектът – как точно ще изглежда. Най-лесният вариант е просто да бъде подчинена на общата Ви концепция за събитието. Много сладкарски работилници работят и по проект, който можете да им предоставите на снимка – харесали сте нещо и искате точно такава торта. За най-добрите не е никакъв проблем да направят точно това, което сте ги помолили. Ще бъде важно да кажете на сладкаря  и точния брой парчета.

DSC_1818

– подаръци за гостите: Хубаво е да има някакъв малък, символичен подарък за всеки от гостите. Изберете нещо, което по възможност не просто да събира прах в дома им или да го забравят преди тръгване от събитието. Подаръците също е добре да бъдат съобразени с темата Ви на сватбата.

– музикалното оформление: Важно е да има разнообразие в стиловете, защото вероятно гостите Ви ще харесват различна музика. Ако имате стил, който Вие лично не харесвате, говорете предварително с DJ-я да го има предвид и дори да има заявка от някого от гостите за такава песен, да не я пуска, за да не се нервирате излишно.

– музика на живо, група: Това е добър вариант, но имайте предвид, че ще трябва да отделите допълнителен бюджет. Добре е групата да може да изпълнява разнообразен репертоар и не прекалявайте с музиката на живо, защото гостите ще имат нужда и от време, в което просто да звучи фонова музика или пък да чуят любимото си парче в оригинал.

– фойерверки, фенери: Ако имате такива планове, поинтересувайте се още при избора на локация дали е подходящо, или има някакви ограничения.

– сценарий на събитието и водещ: Преговорете предварително всичко, за да сте спокойни какви точно ритуали ще бъдат включени и дали няма да досадите на гостите с твърде много неща.

– Обреден дом, църква, ресторант: Тази комбинация понякога е прекалено тромава. Помислете как да оптимизирате времето, като изберете локации, които са сравнително близо и не е необходим допълнителен транспорт и изчакване в задръстване. Ако все пак е необходимо да се ползва транспорт – разстоянията да не бъдат прекалено големи, за да не се изнервите излично, както и да уморите гостите преди съществената част – танците 🙂 Аз лично разделих организационно нещата и ритуалът в обредния дом беше в тесен семеен кръг, ден преди самата сватба. Така в деня на сватбата първо сключихме църковния брак, а след това продължихме празненството в ресторанта. Двете локации бяха на пешеходно разстояние от 5-10 минути и това улесни много всички гости и най-много мен 🙂

И за финал още един важен съвет: В деня – осигурете контрола над организацията да бъде правен от шаферките или хора, на които имате доверие, като разпределите предварително задачите. (Това, в случай че нямате сватбен агент, който да следи за всичко.) В сватбения ден се опитайте да се наслаждавате на всяка минута и не се впрягайте излишно. Ще има много хора, ще има различни настроения. Важно е да дадете добър тон с Вашия партньор, защото това ще определи настроението и на всички останали.

И не забравяйте, че сватбата е само един хубав ден от Вашия съвместен живот. Предстоят Ви още много прекрасни дни, много предизвикателства, забавни и по-трудни моменти и всъщност най-хубавото Ви предстои 🙂

Облечен в мъгла

Posted by on 1:58 pm in FairyTales | 0 comments

Късна есен, мъгла във влажното утро. Две кучета, бездомни – без подслон и без стопанин, лаят сподавено след преминаващи коли. И после, след само миг – стават тихи и се приближават към един чувал насред полегналата и изсъхнала трева. Изпод чувала се подава грубата ръка на мъж и милва по главата едно от двете кучета. Чувалът се оказва дрипи, омотани около тялото на възрастен мъж, който е полегнал насред тревата, на метър от алеята за пешеходци и на два-три метра от големия столичен булевард, по който всеки ден в задръстването пъплят хиляди автомобили.  Дали е пренощувал там и тъкмо се буди от съня си, или пък е бил замаян от алкохола и поседнал да почине, без значение къде, се е унесъл в сън… Без значение къде…

И някаква необяснима любов и хармония имаше между скитника и бездомните кучета. И още по-странно топло чувство и радост се усещаше в пространството около тях. Сякаш бяха в друго измерение, където проблемите на всички в задръстването се стопяваха, където преминаващите пешеходци се губеха, дори и на метър от бездомния мъж сякаш не искаха да бъдат там и не бяха там. А скитникът и двете кучета бяха като картина със собствен живот вътре в по-голяма картината, като в друго време, което течеше по-бавно, по-светло, където мъглата чезнеше и някак слънцето озаряваше златната полегнала,  суха трева.

Мястото и времето нямаха значение, защото този момент съществуваше въпреки тях, съществуваше паралелно и бе невидим за мнозина.

А тези, които успяваха да видят отвъд мъглата, златото в тревата – се усмихваха, защото поне за миг успяваха да надникнат в един паралелен свят, който не само, че беше вълшебен, може би дори бе по-добър и по-истински…

В черупката на охлюв

Posted by on 12:48 pm in FairyTales | 0 comments

В черупката на охлюв

Ами ако се бях появил на този свят в черупката на охлюв… – седеше и разсъждаваше той за възможностите, които тялото на човек му предоставяше. – Беше по-бърз, по-висок, по-умен, но имаше ли някакво значение всичко това в онази дъждовна сутрин, когато той вървеше навъсено към офиса, а десетки охлюви пълзяха щастливо по алеята, осеяна с есенни листа и жълъдчета, попадали от дърветата.

Той беше толкова забързан, защото както всяка сутрин закъсняваше за работа. Работата никога нямаше да свърши, а и не беше най-важното в живота му. Работеше просто, защото трябва, както много други трудещи се неуморно в 21 век мъже.

И дали защото беше твърде забързан и не виждаше нищо по пътя си, или просто беше твърде зает да мисли за поредния изпълнен със задачи работен ден, внезапно чу звук от размазана черупка под краката си.

– Оууу гадост, настъпих охлюв, – почти извика той на никого, осъзнавайки че  пак трябва да си почиства обувките. – Каква досада… продължи да мрънка навъсено под носа си.

Тя вървеше по алеята с чадър в ръка. Въпреки че още валеше слаб дъжд, слънцето блестеше на хоризонта. Беше една свежа есенна утрин. Толкова свежа, че дори шумовете и изгорелите газове на автомобили в задръстването на булеварда се губеха рязко зад стена от дървета, обграждащи алеята.

Предстоеше още един прекрасен ден. До офиса оставаха само още няколко стотин метра и тя поглъщаше с поглед прекрасните есенни краски. Алеята беше покрита с жълъди, есенни листа, клонки и охлюви… Оооо имаше толкова много охлюви, които пълзяха бавно и величествено през алеята. Носеха си къщичките и въпреки това не бяха защитени от невнимателен човешки крак.

Тя веднага фокусира вниманието си и започна да прескача по пътя си всеки по-малък или по-голям охлюв. Колко щастливи изглеждаха охлювите, изпълнени с живот – в мокрото утро.

Вървейки по алеята, прескачайки охлювите, тя достигна и до онзи охлюв, който бе поразен от човешки крак. Не се учуди. Имаше и по-невнимателни хора…

“Тези охлюви ме направиха толкова позитивна и щастлива. Създадоха ми хубаво настроение за целия ден и затова съм наистина благодарна…” – мислеше си тя. Така започна нейният прекрасен работен ден, в който всяка нова задача имаше смисъл и й помагаше да развива себе си.

Achilleion Corfu

Posted by on 6:50 pm in Travelling | 0 comments

Achilleion Corfu

Остров Корфу е най-западната територия на Гърция. В зависимост от това в коя част на острова искате да стигнете – има две основни пристанища – по-голямото е в Керкира или Корфу – най-големият град на острова, а по-малкото е в Лефкими. Островът е с изключително много зеленина, което веднага ми направи впечатление – има доста растителни видове. Пътуването от Игуменица до Лефкими е по-малко от час, а това до Керкира е малко по-продължително. Българите и румънците предпочитат да стигат до острова именно с ферибот, но ако идвате от по-далеч – съвсем логично е да изберете варианта самолет. Летището е в Керкира, а оттам има добре организиран транспорт за туристи до всяка желана точка. Преди да реша къде на острова да се ситуираме, реших да прегледам информация за това къде са по-хубавите плажове, т.е. пясъчни и големи. По подобие на остров Сиция и на Корфу пясъчните плажове са в западната част – така се спряхме на вариант да бъдем в Агиос Георгиос или Св. Георги (Юг), с уточнение, че населено място със същото име има и на север на западното крайбрежие.

Ако сте с кола – можете да бъдете спокойни, защото пътищата на острова са добри и има достатъчно голям брой бензиностанции на всеки десетина километра на острова.

Животът на Корфу изглежда малко по-муден, гледайки начина на живот на местните “домакини”, които предлагат различни услуги за туристите. Ту няма да дойдат да вземат бързо поръчката ви на плажа от шезлонга, ще се замотаят, после ще мине и още време, докато ти донесат поръчаното. Единственото нещо, което напомня за някаква динамика на острова са туристите, които обикалят с коли, бъгита, мотопеди и пъплят като мравки в Керкира. Ако настина искате да си починете, не препоръчвам Керкира, защото това е един град, в който лудницата е неминуема по време на туристическия сезон.

Кога да посетите Корфу?

Имайте предвид, че тук е доста горещо – дори и в грая на август температурите са 30 и над 30 градуса, като нощните не падат под 26-25. Тези високи температури е добре да се вземат под внимание, особено ако не сте фенове на влагата и палещото слънце. Аз лично избрах края на м. август и началото на септември и като изключим днешния дъждовен ден, в който пиша статията, всички дни беше доста горещо – може би средата на септември би било по-приятно, особено ако нямате мания да правите тен 😉

Най-интересното за мен на острова по начало беше Керкира и най-вече Ахилеон – сега музей, а в миналото лятна резиденция на австрийската принцеса Сиси. За посещението на двореца и града отделихме един ден. През лятото, до края на м. октомври, дворециът работи от 8.00 до 20.00 часа. Намира се на висок хълм, в близост до Керкира. От градините на двореца се разкрива прекрасна панорама към залива.

Билетът е 7 евро, като ако желаете да си вземете и аудио гайд е необходимо да заплатите още 3 евро. Има смисъл да си вземете такъв, защото всеки по-важен експонат е с номер и ще разберете любопитни факти. Общо взето всяко нещо в двореца има своята символика и принцеса Сиси не е оставила нищо на случайността. Няма да ви разказвам какви експонати има вътре, по-добре е лично да ги видите. Самият дворещ е проектиран от италиански архитект и е в стила на вилите в Помпей, това разбира се не значи, че няма и типично гръцки мотиви.

Много от гръцката митология е “пренесена” в двореца и в красивите градини, които го обграждат.

Ето и малко снимки от двореца – снимането е абсолютно разрешено, безплатно и бих казала тази политика е голяма рядкост за музей с подобна история.

Achilleion Corfu

Achilleion Corfu

DSC02781

DSC02792

DSC02800

DSC02804

DSC02816

DSC02826

Achilleion Corfu

Achilleion Corfu

DSC02834

DSC02835

статуята на Ахил statue of Achilles

DSC02864