HATER-ите почиват ли по празниците?

hater_love

Всеки, който прекарва малко по-дълго време в социалните мрежи, няма как да не забелязва онези потребители, които винаги са негативни, недоволни, лъжат аудиторията и обикновено са с доста високи изисквания и претенции към модераторите на фен страници. Бих казала, че без тяхното присъствие животът в социалните мрежи щеше да бъде скучен…

Позитивният фен във Facebook или Twitter обикновено с удоволствие дава своя like или споделя информация, която счита за полезна, интересна, забавна. Като цяло той е много по-пасивен в реакциите си, освен ако не се интересува от конкретна информация, когато задава своите въпроси. (в голям процент от случаите чрез лични съобщения)

Един истински Hater обича изявата и поради това негови коментари ще видите на timeline като отделен пост или коментар под създаден такъв. Той няма да се поколебае да разпространи една и съща информация на няколко места на официалната фен страница. Доста по-рядко ще използва своята собствена стена, за да се оплаква пред своите познати и да ги посъветва например да не купуват определен продукт, тъй като обичат популярността пред нова и необятна аудитория. Именно и поради това Hater-ите са привличани и са активни в по-големи като аудитория официални страници в социалните мрежи.

Колко типа Hater-и всъщност има?

Някои автори ги разделят на 3 типа – тези, които въоще не разбират Facebook или Twitter, но въпреки това са там; IT разбирачът, който винаги е в час; господин или госпожа “Не разбирам”.

Аз бих ги дефинирала в няколко групи спрямо това защо проявяват своята Hater-ска природа.

– Хората, които по принцип не са доволни от живота и всичко им е криво. За тях е идеално място някъде в социалните мрежи да излеят гнева си – хем ще бъдат чути от хиляди, хем ще запазят в голяма степен анонимността си.

– Анонимните, непълнолетни Hater-и. Те са странна природа мразещи тийнейджъри, а доста често и на възраст под 10 със свой собствен профил в социалните мрежи.  Защо мразят те? Необяснимо, но тези потребители доста често отговарят троснато като типичен възрастен и обичат да лъжат и манипулират аудиторията. Тези потребители не бива да се подценяват, защото могат да постигнат завидни резултати в създаването на негативно отношение към бранд/продукт/услуга…

 Hater-и, които мразят да не печелят в игри. Тези хора обичат да прекарват времето си в социалните мрежи и са там не толкова, за да комуникират, а за да играят игри и да печелят. За някои може да изглежда странно, но тези хора всъщност доста често са фенове на поне 20-30 официални страници във FB например и чакат с огромно нетърпение да се активира следващата игра, за да припечелят нещо. Така за един месец някои от тези потребители си печелят деликатеси за хладилника, вино, екскурзия, смартфон… Когато обаче не печелят, тези потребители хейтват наред и често ще видите коментар – “тази игра пак е нагласена”. Нещо повече… този тип Hater-и имат наглостта и да твърдят, че са спечелили, дори когато знаят, че не са. Те никога не четат официалните правила на игрите, в които участват, и разбира се затова винаги вина има модераторът на страницата, който не им е писал на лично съобщение от самото начало всички детайли за играта, но ако може в едно изречение.

– Професия Hater. Тези са професионалисти до дъното на мозъка си. Все повече се наблюдава тенденция компании да работят с професионални хейтъри. Това са любители на един конкретен бранд, които разпространяват негативна информация за всички конкуренти и споделят, че най-добрият е точно този, който защитават. Такива хора много по-често можем да видим във връзка с теми като политика и медии, но тенденцията е да влизат ефективно в комуникация и по темата бързооборотни стоки и услуги.

И да си дойдем на думата :) Hater-ите почиват ли по празниците? И те са хора, и те почиват – или поне повечето :)

Този материал е само началото на една много всеобхватна тема, която предстои да бъде дописана.

Но най-важното е да отбележа, че всеки Hater може да допринесе градивно за развитието на комуникацията в социалните мрежи. И всеки модератор на страница би трябвало да бъде щастлив, че такива хора помагат за развитието на страницата, която поддържа :)

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment