Харесва ми, не ми харесва (LIKE, UNLIKE)

За много притежатели на големи фейсбук страници, каквито са едни от най-популярните брандове/компании по света, все още броят Like-ове са от съществено значение и пример за това, че страницата им е жива и продължава да се развива. Все повече маркетинг мениджъри държат да получат статистика какви са причините за Unlike на страницата, кога се е случило, какви са причините и за пасивност на част от иначе голямата аудитория, която е част от феновете на фейсбук страницата.

Ето и няколко причини аудиторията на една страница да е пасивна:

– аудиторията е била привлечена чрез игри, или чрез промотиран пост, отново водещ към игра или възможност за получаване на директни дивиденти. Този начин за привличане на нова и развличане на настоящата фейсбук аудитория е позитивен само тогава, когато е умело редуван с комуникация, ориентира към лоялните фенове, които искат да получат информация за продукта, бранда, услугата и използват фейсбук страницата като място, където по-бързо могат да получат информация (за разлика от комуникацията чрез e-mail, форма за запитвания и т.н.). Част от аудиторията, привлечена чрез игри, може да стане наша лоялна аудитория и това зависи от нашия подход.

– аудиторията е попаднала случайно на тази страница, защото “Харесва” страници във фейсбук наред, но след това дори не ги следи (причините затова могат да бъдат по-рядко използване на фейсбук, нежелание да бъде активен фен и др.)

– аудиторията се асоциира с определени брандове с цел показване на определен имидж, но няма намерение да бъде в ролята на активен фен.

– привлечената аудитория е от типа “наблюдател” – следи всичко, което се случва, но изключително рядко “Харесва” нещо, а още по-малко споделя или пък коментира. (Тази аудитория, въпреки че видимо не допринася за развитието на една фейсбук страница е “пленена”, тя се информира точно от нашата страница, тя рядко ще се включи в нашите игри с цел награда, рядко ще коментира, но бъдете сигурни, че много често пасивната онлайн аудитория, която следи внимателно нашата комуникация доста често е активна офлайн, тества продукта/услугата и всъщност е един от вашите клиенти.)

– аудиторията харесва вашия продукт/услуга, но комуникацията и подходът ви към нея са абсолютно погрешни. (Напоследък се забелязва тенденция все повече феновете във фейсбук да харесват снимки, които са на любителско ниво и именно те да събират повече симпатии, отколкото професионално разработените, брандирани визии. Причина за това може да бъде възможното асоцииране на всеки от феновете с определената любителска снимка, поставяйки себе си в сходна ситуация, свързана с продукта/услугата. Бих добавила, че това се забелязва и в текстовите послания – краткостта, яснотата, стилът, който търси диалог с феновете, а не заявява определени тези, е този, който печели симпатиите на феновете).

Въпреки корпоративните ограничения, международните изисквания, които се спускат от централите на глобалните марки, колкото “по-човечна” е визията на един бранд в социалните мрежи, толкова повече симпатии би спечелил от страна на феновете. В този смисъл по-малките или локални брандове имат шанса отново да бъдат по-гъвкави и да търсят смело общ език на комуникация със своята аудитория ежедневно.

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment