Рим, Неапол и Скаури

Любовта към Италия е константа за толкова много хора по света. Пленява ни с древност, изкуство, гениалност, мъдрост, вино, слънце, море…

Този път за пътешествието си в Италия ни разказва Анелия.

ще откриете полезна информация за това как можете да планирате обиколка на Италия съвсем сами

да изминете няколкостотин километра с влакове, за да достигнете до различни точки, тръгвайки от гара Термини, Рим

препоръки за интересни места, които да разгледате

такси и работно време на музеи

  • AnyАнелия работи като финансист във фирма, занимаваща се с превоз на автомобили с автовози в България и чужбина. Любимо хоби – ръчно изработени картички, покани и подаръци. Голямата й страст са пътешествията и гурме кухнята. Почитател е на силните усещания. Обича да поема рискове. Смята, че няма неосъществими мечти – всичко е въпрос на желание и смелост. Любим цитат: „Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот” Повече за нейното хоби – ръчно изработени картички, покани и подаръци можете да научите тук: >> https://www.facebook.com/LUX-handmade-cards-accessories

 

 

Ани, с какво те привлече дестинацията Италия?

Романтиката и античността, красивите гледки, паметниците от световно значение, историята, културата и разбира се италианската национална кухня.

Как реши да пътуваш без туроператор в Италия? Колко време организира пътуването си и какви стъпки предприе предварително?

Предполагам, че на всеки човек му се е случвало един ден да се събуди и да му се прииска да направи нещо интересно, вълнуващо и незабравимо. Е, поне на мен това ми се случва постоянно 🙂

Беше 15 юли 2016 г. /сряда/. Нямах никакви планове за предстоящия месец август. Бях обмисляла идеята да си организирам екскурзия до Южна Италия, но не бях решила нито къде точно да отида, нито как. И без много да мисля отворих сайта на WIZZ AIR, за да проверя колко струват самолетните билети до Рим /Roma/. Бях гледала цените около месец по-рано и за датите, които бях избрала, 01-08 Август 2016 г., двупосочният самолетен билет София-Рим беше около 200 евро без чекиран багаж /цената за 1 бр. куфар в едната посока беше 30 евро/. За щастие, на 15 юли, когато проверих цената отново беше по-ниска с 50 евро. Без да се колебая си резервирах самолетен билет за 01-08.08.2016 г. Общата цена с включен чекиран багаж беше 412,98 лева. Тъй като често проверявам цените на самолетните билети, мога да кажа, че най-евтин самолетен билет може да се купи в средата на седмицата между 00:00 часа и 07:00 часа. Тогава търсенето е по-малко и цените на билетите са по-ниски. Имаше временна промяна в летището, на което кацат самолетите на WIZZ AIR. Вместо на Фиумичино /Fiumicino/, кацаха на Чампино /Ciampino/. Това се оказа по-добрият вариант за мен, тъй като Чампино е по-малко летище и е по-близо до Рим /на около 15 км/. Фиумичино е на около 30 км от Рим. Оставаха само  две седмици до пътуването ми, а имах само самолетен билет. За първи път реших да не резервирам предварително хотели, където да отседна, тъй като не бях решила дали ще остана в Рим всички нощувки. Единственото, което направих предварително, е да си набележа някои хотели в Рим, където има свободни места и бих могла да отседна. И така без никакъв предварителен план за предстоящото ми пътуване и само със самолетен билет и куфар се отправих към едно вълнуващо преживяване…

Кои места реши да посетиш предварително и кои реши да посетиш в последствие?

Като човек, който вече е посещавал Рим, не си бях набелязала конкретни места за посещение в Рим. Това, което бях решила предварително, е да си организирам една екскурзия да град Тиволи /Tivoli/ – посещение на вила дЕсте /Villa d’Este/ и вила Адриана /Villa Adriana/. В последствие, след 2 нощувки в Рим, реших да се отправя на юг и да прекарам остатъка от дните си в Неапол /Napoli/.

Ден първи. Пристигнах на летище Чампино в Рим. Отпътувах за гара Термини /Termini/, където се настаних в хотел. Районът е подходящ за отсядане, тъй като е едновременно близо до центъра и до гарата.

Първият ден от престоя си в Италия го посветих изцяло на Рим /пешеходна обиколка на града/.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Piazza Navona

Piazza Navona

Това беше второто ми посещение на Рим и вече бях разгледала всички  забележителности в града. Реших да се отдам  на разпускаща разходка и да се опитам да се слея с местните. Аз не бях онзи турист, който бях първия път, когато отидох в Рим. Вече нямах за цел да се опитвам в рамките на един ден да посетя всичко, впускайки се в една надпревара с времето, тичайки от опашка на опашка, редейки се по входовете на забележителностите и плащайки високите такси в музеите. Моята цел на това пътуване беше да се почувствам като местен, да видя как живеят хората в Италия. Като човек, който е влюбен в италианския език и култура и привлечен от заглавието на един филм ‘Everybody wants to be Italian’, ми се прииска да разбера какво е да бъдеш истински италианец, а не обикновен турист. Разхождах се из улиците на града, купувах си пица от местата, където нямаше никакви туристи, а имаше само местни. И за да се слея изцяло с обстановката се хранех, както италианците го правят /намирах си някое свободно стъпало и си сядах на земята/. Не пропуснах, разбира се, да ям и от прочутия италиански сладолед. Следобед отивах в някое кафене/бар и си взимах от прочутия коктейл Шприц /Spritz/, който пият всички италианци /коктейлът се състои от вино Prosecco, ликьор Aperol и газирана вода/. Напитката действа разхлаждащо в горещите летни дни. Вечер пиех бира Moretti или Tennent’s

Любимото ми място за разходка в Рим е парк Вила Боргезе /Villa Borghese/. Това е най-големият обществен парк в Рим с изкуствено езеро, храмове, фонтани, статуи и музеи.

 

Ако отивате за първи път в Рим, не планирайте пътуването си през месец август. Повечето от фонтаните не работят. Дори най-известният фонтан в Рим – Фонтана ди Треви/Fontana di Trevi/, където хората хвърлят монети, за да се върнат един ден отново в Рим, също беше в ремонт. Температурите през месец август са много високи. По-голямата част от местните хора не работят и в града остават основно работещи емигранти.

Ден втори. Отправих се към Тиволи. Градът се намира на около 30 км от Рим. Тъй като беше 2 август /неделя/, входът за посещение във вила Адриана и вила д’Eсте беше безплатен.

 

В повечето градове в Европа всяка първа неделя от месеца входът за разглеждане на забележителности е безплатен. През останалото време цената за всяка една от вилите е 8 евро. В горещите дни препоръчвам да разгледате вила д’Естe, тъй като там има много фонтани и е по-прохладно.

Villa Adriana, Tivoli

Villa Adriana_1

Villa Adriana

Вилите край Рим

Вила д’Есте е вила с един от най-красивите паркове в Европа. Тя е културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Вилата е една от най-красивите в Италия от архитектурна гледна точка с дворец и градини, повлияни от ренесансовата култура. Изградена е по желание на кардинал Иполито д’Есте, син на Лукреция Борджия. Главният архитект на градината е Ливио Агрест. Едни от шедьоврите в градините са „Фонтанът на Дракона“ и „Фонтанът на яйцето“.  Вила Адриана също е един от обектите на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО. Представлява комплекс от 30 сгради. Създадени са между 118 и 134 г. по времето на римския император Адриан. Има архитектурни елементи от Египет, Древна Гърция и Рим.
Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa d'Este

Villa d’Este

Villa Adriana

Villa Adriana

Ден трети, четвърти и пети. Ремонтните дейности в Рим и жегата ме накараха да се отправя на юг, където да потърся разхлаждащия морски бриз…Отпътувах за Неапол. Отседнах в района на Пиаца дел Плебишито /Piazza del Plebiscito/ – в превод означава Площад на народа. Районът е подходящ за отсядане, тъй като много от забележителностите са скупчени там на пешеходно разстояние едно от друго в периметър до около 1,5 км.

Piazza del plebiscito, Napoli

Piazza del plebiscito, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Неапол е столицата на юга – мръсен, хаотичен, пълен с джебчии, опасен и въпреки това носещ своето великолепно очарование, което може да те накара да се влюбиш в него завинаги.  Разположен е на невероятно красив залив, драматично изпъкващ на фона на вулкана Везувий.

Местните хора са абсолютни патриоти. За тях съществува само един единствен град /Неапол/, един единствен език /неаполитански език – местен диалект, който няма нищо общо с италианския език/, една единствена пица /Pizza Napoletana/ и един единствен футболен отбор /Napoli/. 

Неапол беше нова и непозната територия за мен и затова го обикалях по препоръки от други туристи, които открих в интернет. Започнах обиколката от Пиаца дел Плебешито – най-големият площад в Неапол.  Полукръгъл площад от XIX век, граничещ от едната страна с кралския дворец /Palazzo Reale/, а от другата с неокласическата фасада на църквата Сан Франческо ди Паола /San Francesco di Paola/, построена по модел на Пантеона в Рим. Две статуи на конници стоят пред църквата, едната изобразява Фердинанд I Бурбонски, а другата – Чарлз III Бурбонски. Дворецът е построен през XVII век от архитекта Доминико Фонтана. 

Входната такса за кралския дворец е 5,50 евро. Работното му време е от 09:00 – 20:00 часа /сряда – почивен ден/. Полезен сайт за двореца >> http://www.coopculture.it/heritage.cfm?id=76
 

Наблизо е театър Сан Карло. Построен е през 1737 г., в неокласически стил, по случай рождения ден на краля /3500 седящи места/. Театърът е сред най-прочутите оперни сгради в Италия. http://www.teatrosancarlo.it/

Точно срещу Сан Карло се намира галерия Умберто I. Построена е между 1887 – 1891 г. Галерията представлява публична търговска галерия, която съдържа кафенета, магазини. Проектирана е от Емануел Роко и е кръстена на тогавашния крал на Италия – Умберто I. Архитектурата на галерията наподобява тази на галерията Виторио Емануел II в Милано. Входът е свободен. 

Следващо интересно място е Пиаца Муничипио, където се намира замъкът Кастел Нуово /Castel Nuovo/ – един от символите на Неапол. 

Кастел Нуово

Той представлява типичен средновековен замък. Построен е по нареждане на крал Карл I Анжуйски. Преди Карл I да дойде на власт, столица на кралство Неапол е бил град Палермо, а кралска резиденция в Неапол бил Кастело Капуано. След възкачването на Карл I на престола столица станала Неапол и бил построен нов дворец. Кралят държал новият дворец да бъде близо до морето. Строителството му започнало през 1279 г. Днес Кастел Нуово е музей, в който са изложени скулптури от бронз и сребро, стенописи и картини на видни неаполитански артисти от 17-20 век. Входът е 5 евро. http://www.comune.napoli.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/EN/IDPagina/1372
 

Посетете замъка Кастел дел Ово /Castel dell’Ovo/. Замъкът Кастел дел Ово е масивна и внушителна средновековна крепост, която днес е една от най-атрактивните исторически забележителности на Южна Италия. Кастел дел Ово е разположен на малък полуостров Мегариде /Megaride/, който в миналото е бил остров. Кастел дел Ово е едно от първите неща, които ще видите в залива на Неапол. Входът е свободен. http://www.castel-dell-ovo.com/

Посетете вулкана Везувий – входна такса 8 евро. http://www.guidevesuvio.it/

Непременно посетете парка Вирджилиано /Parco Virgiliano/ – най-големият градски парк в Неапол. Насладете се на множеството великолепни гледки, които се разкриват от парка – изглед към целия залив на Неапол, към крайбрежието на Амалфи и Соренто, към Везувий, гледката към островите Иския /Ischia/, Капри /Capri/ и Прочида /Procida/http://virgiliano.it/

Шопинг

Разходете се по търговската улица „Виа Толедо” /Via Toledo/ в идеалния център на Неапол /прекрасна улица за пазаруване с множеството си разнообразни магазини/. Ако искате да спестите пари, отбийте се в магазините и открития пазар на „Корсо Джузепе Гарибалди”.

 Ресторанти

Пиците в Неапол са много по-вкусни от тези в Рим и са на по-ниски цени. Pizzeria Starita е ресторант, където може да хапнете вкусна пица на цени до 7 евро. http://www.pizzeriestarita.it/fullscreen/pizzerie_napoli/188-2-2/?lang=it

Ден шести и седми. Последните два дни от пътуването си реших да прекарам на плажа. Обмислях възможните варианти накъде мога да се отправя. В началото бях решила да отида на юг към популярните туристически места като Амалфи, Позитано, Соренто или малко по-неизвестния град Вико Екуенсе, където може да се насладите на великолепни гледки, но не и на хубав плаж…но както споменах преди малко, бях решила да отида на място, където да прекарам времето си на плажа. Местни италианци ми препоръчаха да отида в Скаури, спокойно място с дълга и красива пясъчна ивица, където има основно местни хора. Плажът е чист и не е претъпкан. Чудесно място да се отпуснете и да релаксирате.

spiaggia di Scauri Minturno_1

spiaggia di Scauri Minturno

spiaggia di Scauri Minturno_2

spiaggia di Scauri Minturno

Какъв тип транспорт използва по време на пътуването и какъв бюджет отдели за него?

София – Рим – София – със самолет. Цена 412,98 лева с включен 1 бр. куфар. През месец Август цените на самолетните билети до Рим са най-високи.

Летище Чампино – Гара Термини – с автобус. Цената е 4 евро.

В Рим се придвижвах пеша или с метро. Цената на един билет за метрото е 1,5 евро.

Рим – Тиволи – с влак. Стига се за около 50 минути. Цената на билета е 3 евро. Влакът се хваща от гара Тибуртина /Tiburtina/. От гарата до вила дЕсте се стига пеша за около 15 минути. За да стигнете до вила Адриана, трябва да хванете автобус линия 4. Цената на билета е 1 евро.

Рим – Неапол – с влак. Цените на билетите започват от 13 евро /времетраене на пътуването около 2 часа/ и достигат до 44 евро-100 евро – бързи влакове /времетраене на пътуването около 1 час/

В Неапол се придвижвах пеша или с метро. Цената на билета за метрото е 1,2 евро.

Неапол – Минтурно-Скаури /Minturno-Scauri/ – с влак. Цените на билетите варираха от 4,60 евро до 12,50 евро, в зависимост от часа на тръгване. Времетраене на пътуването около 1 час.

Разкажи ни за местата, където отсядаше – доволна ли си от обслужването, каква сума бе нощувката на различните места? Прави ли резервации предварително и през какви сайтове? 

В Рим отседнах в хотел близо до гара Термини. Районът е подходящ за туристи, които обичат да вървят пеша. Едновременно си близо до гарата и до центъра на града. Минималната сума, която трябва да отдели човек за хотел 3*  в този район през месец август  е 40 евро за единична стая или 50 евро за двойна стая. За съжаление, когато човек пътува сам цената на нощувката, която трябва да плати е почти същата, каквато е и за двама.

В Неапол за същата цена човек може да получи малко по-добри условия и да бъде в центъра на града. Аз отседнах в близост до Пиаца дел Плебешито. Мястото е идеално за посещение на туристическите забележителности в града.

Обслужването в хотелите е добро.

Аз не съм правила предварителна резервация за хотел. Намерих си хотелите на място. Аз ви препоръчвам да направите предварителна резервация за хотел, защото особено през месец август, трудно могат да се намерят хубави свободни стаи в хотелите. В случай че решите да направите резервация за хотел в Италия, местните използват този сайт:

http://it.venere.com/

Тук можете да намерите изгодни оферти за хотели и да платите на място в хотела в деня на настаняването.

С какъв бюджет е добре да разполага човек за твоя престой от 7 нощувки, за да се чувства комфортно и да се наслади на пътуването?

Бюджетът, който аз бях отделила за пътуването си, беше 1000 евро /в тази сума се включват всички разходи за транспорт, храна и хотел/

 

С какво те обогати пътешествието в тази част на Италия?

За Италия мога да говоря дълго и то само с любов. Впечатлена съм от италианската кухня, отличните вина, морските курорти, модата, музиката, историята, местните жители, които обичат и уважават родината си с цялото си сърце. Смятам, че всеки един човек трябва да говори с такова  уважение за собствената си родина, да обича и цени семейството си, точно както правят  италианците.

И не забравяйте, че няма нищо по-прекрасно от това да се завърнете в Родината си с всичката тази положителна енергия от пътуването  и на летището да ви посрещнат любимите ви хора, тръпнещи от очакване да ви видят отново, и чакащи с нетърпение да споделите с тях цялата тази емоция, която сте преживели!

Какви са следващите ти планове за пътуване?

Следващият ми план за пътешествие е почивка на остров Бали и Сингапур. Нямам търпение да се впусна в това незабравимо приключение с любимия ми човек.

снимки: Личен архив

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On