SKYFALL – мисия успешна за рекламодателите

007site_preview-sm

Режисираният от Сам Мендес 23-ти филм за Джеймс Бонд „007 Координати: Скайфол” стана най-касовата премиера на продукция от поредицата за агент 007 у нас. В премиерния си уикенд филмът е гледан от 30 746 зрители и е реализирал 262 640 лв. приходи, което го превръща и в най-касовата октомврийска премиера у нас до сега.

SKYFALL разби боксофисите в UK и в още 24 страни, където бе излъчен. Очаква се това да се случи и в USA, където филмът тръгва на 9 ноември. Прогнозните резултати предричат на SKYFALL да се превърне в най-успешния филм от поредицата на Бонд, като измести и култовия Casino Royale (586 млн. $), най-успешният филм с Бонд на всички времена досега.

Несъмнено, ако вече сте гледали този филм, той ви е направил впечатление с динамиката си в действието, добрата режисура и присъствието на актьори от нивото на Даниел Крейг.

Един успешен филм, достигнал до аудитория от целия свят, не е ли най-доброто място за продуктово позициониране?

А дразнят ли кадрите с продуктово позициониране средно статистическия зрител?

Колко от моментите на явна или скрита реклама видяхте самите вие?

Ако трябва да проследим сцените, в които рекламодателите са си запазили няколко секунди слава, те по-скоро са по-наситени в началото на филма и в края. Като в началото, ние и без това вече сме били облъчени от едно предоволно количество реклами, а специално за Бонд в UK продължителността им е била около 30 минути… Не че казвам, че сме привикнали и е някак естествено да продължим да виждаме близките планове на лого или детайл от продукт, но някак си плавно преминахме към влизането в по-изчистената част откъм продуктово позициониране на филма. Краят на филма за мен лично беше фотосесията на Aston Martin и Omega за ценителите. Кадрите бяха доста по-художествени и приятни и ако мога така да кажа – бяха достойно заснети, когато говорим за продукт с класа.

Но нека започнем тази история от едно място, което още преди филмът да стартира на голям екран, беше събрало цялото множество от рекламодатели (партньори).

Премиерата стартира пред Royal Albert Hall и не само червеният килим я правеше звездна, а именно гостите, които минаха по него.

Изображение

Както можем да видим сред партньорите на филма са Aston MartinBollingerCoca Cola ZERO,HeinekenOmegaSony Electronics, Sony MobileSwarovskiTom FordVirgin и още един дълъг от списък от магазини на други марки…

 

Изображение

В България официалният сайт на филма е представен от разпространителя – Forum Film. А партньорите, които активно са подкрепили продукцията са доста по-ограничен кръг:

Изображение

Още далеч преди да дойде денят на премиерата в Лондон, рекламите на Coca Cola ZERO и Heineken обиколиха целия свят чрез техните сайтове, FB страници и най-вече YouTube.

Изображение

За Coca Cola изключително интересен viral се оказа преживяването: „Отключи 007 в себе си. Имаш 70 секунди! Клипчето в YouTube вече има повече от 7,5 млн. гледания.

И ако съдим по гледанията и харесванията в YouTube – Viral кампанията със случайни минувачи, които играят в мисията, за да вземат ексклузивен билет за филма, е с много по-голям интерес, отколкото самият рекламен клип, чийто мейкинг можете да видите тук.

Другата марка, която доста активно използва партньорството си със SKYFALL, е HEINEKEN – Crack the Case. Апликацията във FB страницата на Heineken е адаптирана и на български език и е доста зарибяващо да я тестваш.

Изображение

Благодарение на апликацията, снимката от вашия профил е адаптирана във визията на играта и наистина можете да се почувсвате като най-големия таен агент :)

Изображение

За сюжет на играта е използвана самата реклама на Heineken.

Omega също много активно използва партньорството си, като синхронизирана визия с Джеймс Бонд на всичките си канали за комуникация – FB, сайт, YouTube, където е споделен рекламният им спот.

От партньорите единствено изключение прави SONY, където визията с 007 е използвана на сайта им, но не и във FB.

Изображение

Глобалните марки все повече разчитат на социалните мрежи, за да достигнат по-бързо до своята аудитория, да я разширят и да потърсят интерес към двустранна комуникация. И ако съдим по това коя комуникация харесват потребителите спрямо гледанията на клипчета в YouTube и харесванията на публикуваното във FB – хората определено предпочитат забавната комуникация и колкото по-обвързана е тя с обикновения човек, толкова повече симпатии печели от аудиторията.

Продуцентите на поредицата Барбара Броколи и Майкъл Уилсън обявиха, че Даниел Крейг ще участва в още два филма за Джеймс Бонд. Джон Лоугън, съсценарист на „007 Координати: Скайфол”, ще оглави сценарния екип на продукциите. Премиерата на 24-тия Бонд филм се очаква през есента на 2014 г. А дотогава можем само да гадаем какво ще ни подготвят глобалните брандове, които ще спечелят правото да бъдат партньори на следващия филм от поредицата с Бонд.

А вие кои моменти на продуктово позициониране забелязахте? :)

Author: Dessislava Bogdanova

В живота си имам няколко любими неща - изкуството, пътешествията, литературата, фотографията, модния дизайн. Във времето тези много мои интереси намериха място в моята професия - Връзки с обществеността. След 8 години в няколко от най-големите ПР и рекламни агенции в България - български и международни, продължавам своето развитие в сферата на дигиталните комуникации в една от най-големите банки в България. Междувременно пиша за пътешествия, за интересни теми в сферата на маркетинга и социалните медии и... приказки, защото трябва и да творим със замаха на въображението ;) Този блог е с материали, които изразяват изцяло личното ми отношение като автор и човек и не засягат професионалните ми ангажименти.

Share This Post On

Submit a Comment